Uyutma asla!

Birkaç gündür ülkede sokak hayvanlarıyla ilgili getirilmek istenen bir kanun tartışılıyor. Burada en çok tepki gören madde, 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen hayvanların uyutulması. Bunun için kullanılacak yöntemin de Ak Partili kaynaklara göre "merhamet koşulları içinde, acısız, iğne kullanılan bir yöntem” olması. İşte bu yöntem hayvan severleri ayağa kaldırdı. Hayvan severler böyle bir yöntemin insanlık dışı olduğunu, onların da can taşıdığını öne sürerek daha insancıl bir çözüm bulunmasını istiyor.

Konunun özüne gelecek olursak; sokaklarda başıboş dolaşan köpekler tehlike saçmakta. Son günlerde köpeklerin saldırısına maruz kalan kendini koruyamayan çocukların ve yetişkinlerin yaralanması konunun gündeme taşınmasına neden oldu.

Medyada çıkan konuyla ilgili toparlamaya çalıştığım haberler şöyle; “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmayla, hayvan hakları ile ilgili yeni yasa taslağı hazırlandı. Teklifin kısa süre içinde Meclis'e sunulması bekleniyor. Düzenleme ile, ülke genelinde barınak sayısı artırılacak, toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak.

Üç bakanlık çalışmasını büyük oranda tamamladı. Taslakta, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilme aşamasına gelindi. Başıboş sokak hayvanları sorununun çözümü için sona yaklaşıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre, barınak sayısı artırılacak, belediyelerin yaptığı uygulamalar denetlenecek. Kısırlaştırma programları da ülke geneline yayılacak.

Bakanlıkların hazırladığı taslağa son hali Meclis'teki AK Parti grubunda verilecek.

Yeni yasa ile hem insan sağlığı hem de başıboş hayvanlar korunacak. Hayvanlar barınaklara taşınacak, belediyelerin kuracağı internet siteleri aracılığı ile hayvanların sahiplendirilmesi sağlanacak.

Büyük şehirler başta olmak üzere il ve ilçelerde toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak.
Mevcut barınakların durumu iyileştirilecek.

Maliyetler nedeniyle sorumluluklarını yerine getiremeyen belediyelere Tarım ve Orman Bakanlığı destek sağlayacak.

İl Özel İdareleri ve Valilikler de belediyelere hem mali hem de personel desteğinde bulunacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde de hayvan toplama merkezleri oluşturulacak.”

Yalnız burada edinilen bilgilere göre göre, partinin uzmanları, İngiltere, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerde uygulanan "uyutma" yöntemini inceliyor. AK Partili yetkililer, eğer böyle bir düzenlemeye gidilirse, her belediyenin barınaklarında bulunan köpeklerin fotoğraflarını çekerek bir internet sitesi kuracağını ve bu sitede sahiplendirme ilanları yayınlayacağını belirtiyor.

4/7Bu ilanda yer alan ve 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen köpekler, enjeksiyon ile uyutulacak. Sahiplenilen ve uyutulan köpeklerin ardından, boşalan barınaklara yeni hayvanlar alınacak. Planlanan düzenlemede kent ve kırsal ayrımı yapılmayacak.

Sokak köpekleri hakkında hazırlanan yasa teklifinin meclise sunulması bekleniyor. Teklifin içeriğinde sokak köpeklerinin toplatılıp, 30 gün süre zarfında sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulması planlandığı iddiasının basına yansımasının ardından, hayvan hakları savunucuları teklife tepki gösterdi. Change.org'da 'Katliama Hayır' başlığıyla başlatılan kampanya, iki gün içerisinde 100 binin üzerinde imzaya ulaştı.

Sokak köpeklerinin popülasyonunun artışında, belediyelerin 20 yıldır kısırlaştırma görevini gerektiği gibi yapmamasının da rolü olduğu vurgulanan kampanyada, hayvanları öldürmenin sorunu çözmeyeceği vurgulanıyor.

Temennimiz, büyük küçük herkesi başıboş köpeklerin saldırısından koruyacak bir yöntemin bulunması. Bunlardan biri üremenin engellenmesi ve kısırlaştırma olabilir. Ama asla uyutma olmamalı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları