İslamiyet’te kedilere bakış açışı!

Evlerimizin sevimli yaramazları kediler hakkında bir önceki yazımda bazı bilgiler vermiştim. Şimdi de muhtelif kaynaklardan topladığım İslamiyette kedilere nasıl bakıldığını anlatmak istiyorum. Buyurun birlikte okuyalım:

İslamiyet'te kediler "temizlik" ile simgelenmiştir ve saygın bir yer edinmişlerdir. Hz. Muhammed'in bir kedi dostu olması Müslümanlar için bir övünç kaynağıdır.

Peygamber Efendimiz’in kediler hakkında söylediklerinden bazıları şöyle:

*Aişe (r.a.) tarafından yapılan rivayete göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: Resûlüllah (a.s.) Efendimiz: “Şüphesiz ki kedi necis(pis) değildir, o da ev halkından bazısı gibidir” buyurdu. İmam Şafii'ye göre, kedi su içtikten sonra arta kalanı temizdir. İmam Mâlik'e göre, kedinin artığı temizdir.

*Hazret-i Ebu Hüreyre, Peygamber efendimizin hep huzurunda ve yanında bulunduğu için, pek çok hadis-i şerif işitip rivayet etmiştir. Gece gündüz Peygamber efendimizin yanından ayrılmaz, ondan duyduğu hadisleri öğrenmeye çalışırdı.

Bir gün namaz kılarken bir yılan Hz. Muhammed'e arkasından yaklaşmış ve Hz. Muhammed'i sokmaya kalkışmış. İşte tam o sıra oralardan geçen bir adam Hz. Muhammed'in zor anına yetişip kedisini yılanın üzerine salmış.

Ve bilindiği üzere yılanın amansız düşmanı olan kedi, yılanı boğmuş. Yılanın zehirli ısırığından kedi sayesinde kurtulan Hz. Muhammed kedinin sırtını okşamış.

O günden beridir de kediler sırt üstü yere düşmezlermiş. Bediüzzaman Said-i Nursi gibi bazı âlimler kedilerin çıkardığı mırmırların "Ya (Er) Rahim, Ya (Er) Rahim" şeklinde bir dua olduğunu, kedilerin bu şekilde şükredip, zikrettiklerini söylemektedirler.

***

BBC Türkçe’de rastladığım kediler için söylenenler de şöyle:

* Disneyland eğlence parkında gece olduğunda 200 kedi, fareleri yakalamak için serbest bırakılıyor. * Patilerinden terlerler. * Bir şeyi kararsızlıkla üç kez tattıktan sonra, dördüncüde kendilerinden emin bir şekilde yerler. Bu nedenle, antibiyotik vermek istediğinizde dördüncü mamaya ekleyebilirsiniz. * Günün ortalama yüzde 70'ini uyuyarak geçirirler. * İdrarları karanlıkta parlar.

* Tatlı şeylerin tadını alamaz. * Dişi kediler sağ, erkek kediler ise sol patilerini daha çok kullanır. * Köprücük kemikleri yoktur. * Deniz suyu içebilirler, böbrekleri tuzu filtreleyebilir. * Toplamda 33 farklı canlı türünün neslinin tükenmesinden sorumlular. * Kediler en istilacı 100 canlı türü arasında kabul ediliyor.

***

Şimdi de petlebi sitesinden aldığım bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.

Kediler Neden Sırtüstü Yatar?

Rahatlarına son derece düşkün olan kediler farklı yatma ve uyuma pozisyonları ile sevimliliklerine sevimlilik katıyorlar. Kedinin kendini güvende hissettiğini gösteren ve kimi zaman göbek bölgesinin sevilmesini kaçınılmaz kılan yatma pozisyonlarından biri de sırt üstü uzanmadır.

Patiler havada, göbek açıkta ve rahatlamış görünen bir kedinin tatlılığına karşı koymak pek mümkün olmasa da onlara yaklaşırken tedbirli davranmak gerekir. Öncelikli olarak gündeme gelen potansiyel tehlike göbek bölgesine dokunulması ile birlikte kedilerin savunma pozisyonuna geçebileceği ve tavşan tekmesi ile göbeklerine uzanan tehlikeyi bertaraf edebileceğidir. Bilinmesi gereken bir diğer önemli konu ise kedilerin sırt üstü yatmasının farklı nedenlerinin olabileceğidir.

Sırtüstü yatması güven göstergesi olabilir.

Göbeği açıkta bırakmak kedilerin çok da tercih ettiği bir davranış modeli değildir. Kediniz bu pozisyonda yatıyorsa size ve içerisinde yaşadığı ortamdaki değişkenlere güvenini yansıtıyor olabilir.

Göbek bölgesi kedilerin en hassas anatomik kısmıdır. Tehlike zamanında kediler başlarını ve karın bölgelerini korumaya yatkındır. Birçok hayati organı barındıran karın bölgesini açıkta bırakacak şekilde yatmaları belli şartlar altında kedilerin kendilerini güvende hissettiklerinin açık işaretlerinden biri olarak kabul edilir. Bu pozisyonda yatarlarken bacakları açıksa, kuyruğu rahatsa, bakışları sakinse ve bir de hafif hafif mırlıyorlarsa bundan kendilerini güvende hissettikleri mesajı çıkarılabilir.

Böyle bir an, kedilerin göbeklerine nazikçe dokunulması için uygun olabilir ancak bu esnada çok ama çok dikkatli olunması önemlidir. Göbeği açıkta bırakmak ve sırt üstü uzanmak güven göstergesi olabileceği gibi kedinin tavşan tekmesine hazırlandığı anlamına da gelebilir.

Kedilerin sırt üst yatmalarının nedenlerinden biri vücut ısılarını dengelemeye çalışmaları olabilir. Karın bölgelerine serin hava gelmesi için ideal fırsatı sunan sırt üstü yatma pozisyonu özellikle sıcak günlerde hızlı bir şekilde enerji toplanmasını sağlayabilir. Kediler fazla sıcaklığa insanlara kıyasla daha duyarlı oldukları için yaz günlerinde onları sırtüstü yatarken görmek şaşırtıcı değildir.

Kediler konforlarına çok düşkün canlılardır. Günün yaklaşık 16 saati yatan ve sonrasında da rutinlerine bağlı kalan canlılar olarak sırtüstü yatmalarının ardında konfor ve rahatlama beklentileri bulunabilir. Kedilerin sırtüstü yatmaları ile ilgili kabul gören düşünce, kendilerini güvende hissetmeleridir. Ancak asıl olan, güvende hissetmenin ötesindedir. Kediler avcı hayvanlardır, içgüdüsel olarak avlanmaya ve avlanabilmek için de kendilerini hazırlamaya ihtiyaç duyarlar. Sırtüstü uzanmak kedilerin çevresinde olan bitenlerden haberdar kalırken aynı zamanda enerji depolamalarına olanak tanır. Oldukça rahatlamış görünseler de sırt üstü yattıklarında kaslarını esnetebilirler ve güçlenebilirler.

Kedilerin sırtüstü yatmalarının ardındaki potansiyel nedenler şu şekilde sıralanabilir:

*Kediler mide ve sindirim sistemi sorunları yaşadıklarında da sırtüstü yatabilirler. Uzun süre midelerine baskı yapacak şekilde yüzüstü yatmaları rahatsızlıklarını artırabilir. Her zamanki uyuma pozisyonunu değiştiren kedilerin gözlemlenmesi tavsiye edilir. *Kediler serinlemek için göbeklerini açıkta bırakacak şekilde sırtüstü yatabilirler. Ancak bu davranış tam tersi bir amaçla da sergilenebilir. Soğuk havalarda ısıtıcılara yakın bir yerde sırtüstü uzandıklarında vücut ısılarını artırmaya çalıştıkları düşünülebilir. *Sırtüstü yatan yavru kediler oyun haricinde taranma isteklerini de ifade ediyor olabilirler. Dolayısıyla onların davranışlarını yorumlamak için böyle zamanlarda karın bölgelerinin yumuşak bir fırçayla taranmaya çalışılması, onları anlamak için atılabilecek büyük adımlar arasında yer alacaktır.

"Kediler neden sırt üstü yatar?" sorusunun yanıtları kediden kediye, durumdan duruma değişebilir. Kedinizin bu davranışı neden sergilediğini anlamak için ne zaman, hangi durumlarda, ne sıklıkta sırt üstü yattığını gözlemlemeniz gerekir. Böylece hareketlerini daha doğru analiz edebilir, onun dünyasına bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları