Hıyar deyip geçme lazım olur

Değerli okurlarım bugün sizlere Cucumis sativus’tan bahsetmek istiyorum. Şimdi o da ne dediğiniz duyar gibiyim. Ben de merak edip araştırana kadar salatalık ya da hıyarın bilimsel adını bilmiyordum. Hoş bilip öğrensek ne işe yarayacak o da ayrı mesele. Ama yine de bilmekte fayda var. Evet bu arkadaş kabakgiller ailesinden bir bitki türü ve meyvesi. Ana yurdunun Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır.

Bu hıyar konusuna nereden geldim. Geçtiğimiz günlerde Korkusuz yazarı Can Ataklı’nın köşesinde gözüme çarptı. Derde devadan gayrı her şeye faydalıymış. Ben de sizlerle paylaşayım dedim.

Buyurun birlikte okuyalım.

*Salatalık her gün ihtiyacınız olan vitaminlerin çoğunu içerir; sadece bir salatalıkta B1 Vitamini, B2 Vitamini, B3 Vitamini, B5 Vitamini, B6 Vitamini, Folik Asit, C Vitamini, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko bulunur.

*Öğleden sonra kendinizi yorgun hissettiğinizde kafeinli sodayı bırakın ve bir salatalık alın. Salatalık, saatlerce sürebilen hızlı toparlanmayı sağlayabilen iyi bir B vitamini ve Karbonhidrat kaynağıdır.

*Duştan sonra banyo aynanızın buğulanmasından bıktınız mı? Aynaya bir salatalık dilimi sürmeyi deneyin; bu, buğuyu ortadan kaldıracak ve rahatlatıcı, spa benzeri bir koku sağlayacaktır.

*Kurtçuklar ve sümüklü böcekler ekim yataklarınızı mı bozuyor? Küçük bir tart kalıbına birkaç dilim koyun ve bahçeniz tüm mevsim boyunca haşerelerden arınmış olacaktır. Salatalıktaki kimyasallar, alüminyumla reaksiyona girerek insanların algılayamayacağı bir koku yayıyor, ancak bahçedeki zararlıları çılgına çevirerek bölgeden kaçmalarına neden oluyor.

*Dışarıya veya havuza gitmeden önce selüliti gidermenin hızlı ve kolay bir yolunu mu arıyorsunuz? Birkaç dakika boyunca sorunlu bölgenize bir veya iki dilim salatalığı sürmeyi deneyin; salatalıktaki fitokimyasallar cildinizdeki kolajenin sıkılaşmasına, dış tabakanın sıkılaşmasına ve selülitin görünürlüğünün azalmasına neden olur. Kırışıklıklar üzerinde de harika çalışıyor!

*Sizi bunaltan baş ağrısından kaçınmak mı istiyorsunuz? Yatmadan önce birkaç salatalık dilimi yiyin ve yenilenmiş ve baş ağrısından arınmış bir şekilde uyanın. Salatalık, vücudun kaybettiği temel besin maddelerini yenilemek, her şeyi dengede tutmak ve baş ağrısını önlemek için yeterli miktarda şeker, B vitamini ve elektrolit içerir!!

*Öğleden sonra veya akşam atıştırma krizinden kurtulmak mı istiyorsunuz? Salatalıklar yüzyıllardır kullanılmaktadır ve Avrupalı ​​tuzakçılar, tüccarlar ve kaşifler tarafından açlığı önlemek için hızlı yemek amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır.

*Önemli bir toplantınız veya iş görüşmeniz var ve ayakkabılarınızı cilalamak için yeterli zamanınızın olmadığını mı fark ediyorsunuz? Ayakkabının üzerine taze kesilmiş bir salatalık sürün; içindeki kimyasallar, sadece harika görünmekle kalmayıp aynı zamanda suyu iten hızlı ve dayanıklı bir parlaklık sağlayacaktır.

*Gıcırdayan bir menteşeyi tamir etmeniz mi gerekiyor? Bir salatalık dilimi alın ve sorunlu menteşe boyunca ovalayın ve işte, gıcırtı gitmiş!

*Streslisiniz ve masaj, yüz bakımı veya spa ziyareti için zamanınız mı yok? Bir salatalığın tamamını kesip kaynar su dolu bir tencereye koyun; salatalıktaki kimyasallar ve besinler kaynar su ile reaksiyona girecek ve buharda salınacak, rahatlatıcı, dinlendirici bir aroma yaratacak ve yeni nesillerde stresi azalttığı kanıtlanmıştır.

*Bir iş yemeğini bitirdikten sonra sakızınızın veya nane şekerinizin olmadığını mı fark ettiniz? Bir dilim salatalık alın ve dilinizle 30 saniye boyunca damağınıza bastırarak ağız kokusunu giderin. Fitokimyasallar, ağız kokusuna neden olan ağzınızdaki bakterileri öldürecektir.

*Musluklarınızı, lavabolarınızı veya paslanmaz çeliği temizlemenin ‘yeşil’ bir yolunu mu arıyorsunuz? Bir dilim salatalık alın ve temizlemek istediğiniz yüzeye sürün; bu sadece yılların lekesini gidermekle kalmayacak ve eski görünümü geri getirmeyecektir. Parlar, ancak iz bırakmaz ve temizlerken parmaklarınıza veya tırnaklarınıza zarar vermez.

*Kalem kullanıp hata mı yaptınız? Salatalığın dışını alın ve kalemle yazılanları silmek için yavaşça kullanın, ayrıca çocukların duvarları süslemek için kullandığı boya kalemleri ve keçeli kalemler üzerinde de harika çalışır!

***

Aklınızda bulunsun…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları