Bu tarihten itibaren piyasaya sürülen araçlarda büyük tehlike: Kaza değil kanser riski barındırıyor

Bu tarihten itibaren piyasaya sürülen araçlarda büyük tehlike: Kaza değil kanser riski barındırıyor

Büyük şehirlerdeki hava kirliliği ve kanserojen maddeler, günlük yaşamda sağlığı tehdit ediyor. Araç sahipleri ise, sıklıkla göz ardı edilen bir tehlikeyle karşı karşıya: Otomobil koltuklarından sızan zehirli maddeler...

Çevre Bilimi ve Teknolojisi dergisinin son dönemdeki bir yayınına göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde 2015 yılından itibaren piyasaya sürülen 101 farklı elektrikli, gazlı ve hibrit araç modelinde, yangın riskini azaltmak amacıyla alev geciktirici kimyasalların kullanıldığı belirlendi. Araştırma, bu uygulamanın ülkenin 30 eyaletinde gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

istockphoto-1029461124-170667a.jpg

ALEV GECİKTİRİCİ MADDE NEDİR?

Otomobil koltuklarının yangın anında alevlerin yayılmasını önleyici özellikte alev geciktirici maddeler içerdiği bilimsel bir çalışma ile ortaya çıktı. Bu maddeler, klor, azot, antimon, bromür, bor ve alüminyum gibi elementlerin birleşiminden oluşmaktadır. Araştırmacılar, mevsim değişikliklerinin araç içi hava kalitesine etkisini incelendi ve yaz aylarında yüksek sıcaklıkların, bu kimyasalların havaya daha fazla karışmasına yol açtığını belirlendi. Sürücülerin ve yolcuların, özellikle yaz aylarında, alev geciktirici kimyasallara daha fazla maruz kaldıkları anlamına gelmektedir.

seatcoversde-bmw-3er-touring-no1a-vordersitz1-1068x801.jpg

Duke Üniversitesi'nden bilim insanı Rebecca Hoehn, günlük yaşamda araç içinde geçirilen sürenin sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, bu kimyasallara maruziyetin önemli bir halk sağlığı meselesi olduğunu vurgulandı. Hoehn, bu tür maddelerden kaçınmak isteyen bireylerin, araç içindeki havalandırmayı artırmak ve araçlarını mümkünse gölgede park etmek gibi önlemler alabileceklerini ifade ediyor. Ancak bu kimyasallardan tamamen kaçınmanın şu an için zor olduğu da eklendi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.