5 Gün arayla yeniden meydana geldi! NASA'dan "elektronik cihazlar bozulabilir" uyarısı

5 Gün arayla yeniden meydana geldi! NASA'dan "elektronik cihazlar bozulabilir" uyarısı

NASA, son günlerde Güneş'te gerçekleşen büyük bir patlamanın ardından bir dizi uyarı yayınladı.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'in yüzeyinde meydana gelen güçlü jeomanyetik fırtınaları saptadı. Bu fırtınaların, "Bölge 3664" adı verilen geniş ve kompleks bir güneş lekesi grubundan kaynaklandığı anlaşıldı. NOAA'nın bildirdiğine göre, Dünya'ya doğru ilerleyen bu fırtınalar elektrik şebekelerinde geniş çaplı voltaj kontrol problemlerine yol açabilir ve yörüngedeki uyduların sürtünme, takip ve yönlendirme mekanizmalarında aksaklıklar meydana getirebilir.

Jeomanyetik fırtınadan kaynaklı uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar oluşabileceği, saatler sürecek kesintiler yaşanabileceği veya benzer bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği kaydedildi. NASA ise Güneş'te gerçekleşen bu büyük patlamanın görüntülerini paylaştı.

gnjpgsexmaabtbo.jpg

10 MAYIS'TA DA GÜNEŞ PATLAMASI MEYDANA GELDİ

10 Mayıs'ta Güneş'te kaydedilen güçlü bir patlama, NASA tarafından gözlemlendi ve bu olayın etkileyici görüntüleri kamuoyu ile paylaşıldı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin açıklamalarına göre, bu patlama sonucunda 2005 yılından beri görülmemiş bir "Jeomanyetik Fırtına" oluşma ihtimali bulunuyor.

Bilim insanları, bu tür fırtınaların nadiren meydana geldiğini ve ABD'nin Alabama ile Kuzey California bölgelerinde kutup ışıklarının gözlemlenebileceğini ifade ettiler. 2005 yılında yaşanan benzer bir olayı hatırlatan uzmanlar, Güneş'ten yayılan yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu Kuzey Işıkları'nın (Aurora Borealis) oluştuğunu belirttiler. Bu büyüleyici doğa olayı, Türkiye dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinden gözlemlenebilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.