IBAN ile ödeme yapanlara soğuk duş! Cezası belli oldu

IBAN ile ödeme yapanlara soğuk duş! Cezası belli oldu

İşletmelerin IBAN üzerinden ödeme talepleri uzun süredir tartışma konusu. Bu yöntem vergi kaçakçılığına zemin hazırlıyor ve ciddi cezaları beraberinde getiriyor.

Vergi incelemeleri geniş kapsamlı olarak yürütülüyor. Sadece işletmeler değil, IBAN sağlayanlar ve ödemeleri gerçekleştiren müşteriler de bu denetimlerin içinde. Hatta hapis cezası ve mal varlıklarının dondurulması gibi sonuçlar gündemde.

Picture background

BU DURUM YASA DIŞI!

Birçok işletme, post cihazlarının çalışmadığını iddia ederek müşterilerden IBAN üzerinden ödeme talep ediyor. Bazıları ise müşterilerini bu yöntemi kullanmaya zorluyor, ancak bu durum yasa dışı. Bu şekilde vergi kaçırmaya çalışanlar, IBAN üzerinden yapılan alışverişlerde büyük cezalarla karşılaşacaklar. IBAN'ını kullandıran işletmeler de titizlikle inceleniyor. Dahası, cezalar bununla da sınırlı değil, banka yaptırımları da devreye giriyor.

IBAN'a para gönderenlere sıkı takip cezası belli oldu – Alanya Postası

CEZALAR HEM İŞLETMELERE HEM DE MÜŞTERİLERE UYGULANACAK

Bu cezalar sadece IBAN'ını kiralayan kişiye veya işletmeye değil, aynı IBAN'a ödeme yapan müşteriye de uygulanacak. Eğer müşterinin para gönderdiği IBAN yasa dışı faaliyetlerde kullanıldıysa, müşteri de soruşturma kapsamına alınacak.

Vergi Hukuk Uzmanı Av. Dr. Burak Aslanpınar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bir yemek yedim, 'şu IBAN'a gönder de hani biz oradan alalım' dediler; bu işlemi yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü gönderdiğiniz kişinin kim olduğunu bilmiyorsunuz. Bambaşka sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Hem KDV hem gelir vergisi hem de geçici vergi gibi yükümlülüklerle karşılaşabilirsiniz. Firmalar, 5464 sayılı kanuna göre illa ki sizden IBAN isteme hakkına sahip değiller. Tüketici şikayet ettiğinde işletmenin bankayla ilişkisi sona erebilir.

Picture background

HEM HAPİS HEM DE ADLİ PARA CEZASI VAR

IBAN'ını kullandıran kişiler vergi ve cezalarla karşılaşabilir, çünkü bu işlemi komisyon karşılığı yaptıkları varsayılabilir. Banka hesaplarını başkasının adına kullanıyorsak bankaya bildirim yapmamız gerekiyor. Eğer bu bildirimi yapmazsak, hapis cezası veya adli para cezasıyla karşı karşıya kalabiliriz.

NOTER İŞLEMİ BİLE YAPAMAYABİLİRSİNİZ!

Banka bir daha sizinle çalışmayabilir ve hatta diğer bankalar da sizinle çalışmak istemeyebilir çünkü kara listeye alınmış olursunuz. IBAN kullanımı nedeniyle hesabınız bloke edilebilir ve MASAK'a rapor edilebilirsiniz. Noter işlemleri dahi engellenebilir, mal varlığınız dondurulabilir ve hatta cezaevine girebilirsiniz. Suç gelirinin aklanması veya terörün finansmanı gibi durumlarda ilişkilendirilebilirsiniz. En azından önlem olarak banka hesaplarınız bloke edilebilir."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.