Milyonlarca kişinin çalışma hayatı değişecek' Bakan sinyalini vermişti!

Milyonlarca kişinin çalışma hayatı değişecek' Bakan sinyalini vermişti!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu sektöründe tasarruf sağlamak amacıyla bir yol haritası açıkladı.

Bu çerçevede, kamuda esnek ve uzaktan çalışma modelleri üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Hazırlanan taslakta altı farklı model öne çıkıyor. Peki, milyonlarca kamu çalışanını etkileyecek bu yeni sistem nasıl uygulanacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf tedbirlerini açıklarken, "kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirilmesi" konusuna vurgu yaptı.

cmngpd-aug21.pngTürkiye'de kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli statülerde çalışan personel sayısı 5 milyon 101 bin 689. Eylül 2023 itibarıyla bu rakamın 3 milyon 467 bin 443’ü kadrolu personel (memur), 277 bin 281’i sözleşmeli personel ve 1 milyon 204 bin 526’sı daimi işçi statüsünde bulunuyor.

Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, esnek veya uzaktan çalışma sisteminin milyonlarca kişinin yaşamını doğrudan etkilemesi bekleniyor.

1200x627-yuzyillik-calisma-saatine-ince-ayar-bakanliktan-devrim-niteliginde-uygulama-calisma-saatleri-ne-kadar-kisalaca-1702439334624.webp6 MODEL GÜNDEMDE

Hazırlanan esnek çalışma yönetmeliği taslağına göre, kamuda uygulanması planlanan altı model şu şekilde sıralanıyor. "esnek çalışma", "değişken zamanlı çalışma", "yoğunlaştırılmış çalışma", "uzaktan çalışma", "kısmi zamanlı çalışma" ve "akademik eğitim amaçlı çalışma".

Ekonomist Muhammet Bayram, Milliyet’e verdiği demeçte konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Özellikle İstanbul’da cuma günleri trafikte ciddi bir azalma gözlemleniyor. Bu, özel sektörde zaten uygulanıyor ve tüm bakanlıklarda da hayata geçirilebilir. Özellikle internet tabanlı uygulamalar kullanan bakanlıklarda bu model uygulanabilir.

kocaeli-de-kamuda-esnek-calisma-donemi-1604698448.webpHazine ve Maliye Bakanlığı’nda müfettiş ve gelir uzmanlarının internet tabanlı uygulamalar kullandığını biliyoruz. Bu tür işleri olan kamu kurumlarında esnek çalışma modelleri devreye sokulabilir. Bu sayede hem verimlilik hem de çalışan motivasyonu artabilir.

Büyükşehirlerde yaşayan kişiler, kendilerine ve ailelerine yeterli zaman ayıramıyor. Özellikle ulaşım süresinin uzun olduğu büyükşehirlerde uzaktan çalışma modeline geçilmesi, verimliliği artırabilir.

166376.jpg'EKSTRA BİR GÜN TATİL GELEBİLİR'

Hazırlanan taslağa göre, birden fazla çalışma modeli üzerinde duruluyor. Bu modeller arasında esnek çalışma, değişken zamanlı çalışma, uzaktan çalışma ve hibrit çalışma yer alıyor.

Bu modeller çerçevesinde bir günün tatil edilmesi veya uzaktan çalışma yöntemiyle esnek çalışma modelinin hayata geçirilmesi mümkün. Kamuda bu uygulamaların başlaması daha etkin sonuçlar doğurabilir.

Bu düzenlemelerle kamuda verimliliğin artırılması ve çalışanların motivasyonlarının yükseltilmesi hedefleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.