Ekonomik zorlukların toplumsal etkileri

Türkiye'de son yıllarda geçim sıkıntısı her geçen gün artan bir sorun haline geldi. İnsanlar iş bulmakta ya da mevcut işlerinde geçimlerini sağlamakta zorluk yaşıyor. Özellikle pandemi süreciyle birlikte işsizlik ve ekonomik belirsizliklerin artması, insanların geçim sıkıntısını daha da derinleştirdi.

İşsizlik oranlarının yükselmesi, enflasyonun artması, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yüksek vergi oranları ve düşük maaşlar gibi birçok etmen, insanların geçim sıkıntısı çekmesine neden olduğunu düşünüyorum ki bunu bence sadece ben değil birçok insan bu şekilde düşünüyor.
Düşünmeyenler varsa da sanırım oldukları durumun içerisinde oldukça memnunlardır ama ben değilim!
Geçinmek için çalışan insanlar dahi maaşlarıyla istedikleri şeylerin bence sadece yüzde 10’una falan ulaşabiliyordur.

Zaten aldığımız maaş kirada oturuyorsak hooop kiraya eğer kirada oturmuyorsak da market alışverişi, faturalar derken uçup gidiyor.

Ne zaman bitecek bu? Ben gerçekten artık çok sıkıldım bu durumdan. Neden karnımızı doyurmak bu kadar zor? Ya da neden beğendiğimiz herhangi bir şeyi alırken on kere düşünmek zorundayız? Bizi neden bu durumun içine soktular?

Her gün toplu taşıma kullanan biri olarak insanlardan duyduğum tek bir cümle var, ‘Her şey çok pahalı.’ Neredeyse hemen hemen herkesin ortak derdi olan bu geçim sıkıntısı gerçekten bizlerin canını epey bir sıkıyor ve bu durumun suyu çıktı!

Özellikle gıda, barınma, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçların her geçen gün daha da pahalılaşması, insanların geçim sıkıntısını artırıyor. Birçok aile, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmiş, çocuklarını okutamamak, sağlık giderlerini karşılayamamak gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor.
Bu durumun , hem bireylerin hem de toplumun genel sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını düşünüyorum.

Genel insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratan bu durum için bir destek almak da bir o kadar pahalı.
Fark ettiniz mi bilmiyorum ama artık hasta olmak ve iyileşmek de pahalı!
Bu çözüm nasıl çözülecek inanın bende bilmiyorum ama bu sorunun çözümü için sadece devletin değil, işverenlerin, sendikaların ve toplumun genel olarak birlikte hareket etmesi gerektiğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları