Tükettiğimiz her besin vücudumuz için yararlı olmuyor. Bu sebeple sağlıklı besinlerle beslenmek bir hayli önem taşıyor.
Tükettiğimiz her besin vücudumuz için yararlı olmuyor. Bu sebeple sağlıklı besinlerle beslenmek bir hayli önem taşıyor.
Sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini dengeli bir şekilde almayı ve zararlı yiyecekleri sınırlamayı içeren beslenme biçimidir. Sağlıklı beslenme, genel sağlığınızı korumaya ve uzun vadede hastalıkları önlemede etkili olabilir.
Sağlıklı beslenmek adına bazı prensipler bulunuyor. İşte o prensiplerden bir kaçı;
Denge: Farklı besin gruplarından yeterli miktarda alarak dengeli bir beslenme yapın. Bunlar proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler ve mineraller içermelidir.
Çeşitlilik: Farklı yiyeceklerden çeşitli besinleri içeren bir diyet oluşturmaya dikkat edin. Her gün farklı renklerde meyve ve sebzeleri tüketmek, farklı protein kaynaklarına sahip olmak önem taşır.
Ölçülülük: Porsiyonları kontrol edin ve aşırı yemekten kaçının. Kalori alımınızı ihtiyacınıza göre ayarlamak gerekir.
Taze ve doğal gıdalar: İşlenmiş ve hazır gıdalardan kaçının. Mümkünse taze, doğal ve organik yiyecekleri tercih etmek önemlidir.
Yeterli sıvı alımı: Günde en az 8 su bardağı su içmeye çalışın. Su, vücut fonksiyonları için önem taşır.
Az tuz ve şeker: Tuz ve şeker tüketimini sınırlayın. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon riskini artırabilir, aşırı şeker tüketimi ise obezite ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Sağlıklı yağlar: Doymamış yağlar gibi sağlıklı yağları tercih edin. Bunlar avokado, zeytinyağı, fındık ve tohumlarında bulunur.
Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek, genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir ve kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur. Ancak bazı işlenmiş gıda ürünlerinin zararları tütün mamulü ürünlerden daha fazla olabiliyor.
İŞLENMİŞ ET
Genellikle kahvaltılık olarak tüketilen sucuk, pastırma ve füme et gibi işlenmiş ürünlerdeki zararlar saymakla bitmiyor. Dünya Sağlık Örgütü, işlenmiş etleri 1. grup kanserojen olarak sınıflandırdı, yani kansere neden olduğu biliniyor.Uzmanlar, “İşlenmiş etler, taze ette bulunmayan kimyasallar içerir” ifadelerinde bulunuyor.
SOSİS
İşlenmemiş Kırmızı ve İşlenmiş Etler ve Koroner Arter Hastalığı Riski başlıklı bir araştırmaya göre, mevcut kanıtlar işlenmiş et tüketiminin koroner arter hastalığı insidansına etki ettiğini saplamıştır.
RAFİNE KARBONHİDRATLAR
Rafine karbonhidartlara beyaz ekmek, beyaz pirinç ve makarna, hamur işleri, pizza ve daha fazlası da dahildir. Aynı uzman isimler, “Rafine tahıl ürünlerinin vücudumuzda iltihaplanmayı teşvik ettiği biliniyor, genellikle şeker oranı daha yüksek ve obezite ile de ilişkili” diye konuştu.
HİDROJENE YAĞLAR
Bu yağ kategorisi, birçok paketlenmiş gıda ve fast food ürünü de bulunuyor. Beslenme uzmanları, “Hidrojenlenmiş yağların, nüfus araştırmalarında ölüm oranlarını arttırdığı kesin olarak gösterilmiştir.
Fıstık ezmesi gibi birçok popüler tüketici ürünü markası hidrojene yağlar içerdiğinden, tüketicilerin paketlenmiş gıda ürünlerinin üzerindeki içerik etiketini okumaları önemlidir” ifadelerine yer verirken bu yağlardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.