Suya ihtiyaç duymadan yetişen ve yaz mevsiminin başlarında olgunlaşan acur, tezgahlardaki yerini almaya başladı.
Suya ihtiyaç duymadan yetişen ve yaz mevsiminin başlarında olgunlaşan acur, tezgahlardaki yerini almaya başladı.
Diyarbakır’da tanesi soyulup tuzlanarak 10 TL’den satışa sunulan acurun kilosu ise 70 TL’ye alıcı buluyor.
Sur ilçesinde açtığı seyyar tezgahında acur satan Recep Güven isimli yurttaş, “Şu an acur mevsimi. Sattığımız acurlar çok lezzetlidir. Midyat ve Gercüş tarafından yetiştirilen acurlara talep çok fazla. Acurun uzun yeşil salatalık ve yuvarlak siyah olmak üzere iki çeşidi var. Acurun faydası çoktur. Herkese tavsiye ediyoruz. Bizler de Sur’da yabancı ve yerli turistlere dilerlerse kabuğunu soyup, dilimleyip, tuzlayarak 10 TL’den veriyoruz. Dileyenlere de kilogramını 70 TL’den satıyoruz” diye konuştu.
FAYDALARI SAY SAY BİTMİYOR
Olgunlaşmış ve taze acur, sonbahar ile yaz aylarında düzenli olarak tüketildiğinde içerdiği potasyum sayesinde kanın temizlenmesini sağlıyor.
Acur, aynı zamanda kan basıncını da dengeliyor. Böylece felç, inme ve yüksek tansiyon gibi tehlikeli rahatsızlıkların yaşanması ihtimalini oldukça azaltıyor.
Ayrıca içerdiği potasyum sayesinde kötü kolesterol oranını da düşürerek, damar ve kalp hastalıklarına iyi geliyor.
Öte yandan Acur, A ve C vitaminleri yönünden de zengin bir meyve. Söz konusu vitaminler; yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olmasıyla dikkat çekiyor.