Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ahmet Can Kahraman

Ahmet Can Kahraman

Nevâ

ZAFER

Türk Milleti bağımsızlık mücadelesini çok büyük fedakârlıklar yaparak kazanmıştır. Bağımsızlık benim karakterimdir diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde neler olmuştu hatırlayalım. Sakaraya Meydan Muharebesi’nde Türk askerinin şanlı zaferi sonrası halkın kurtuluşa olan inancı tazelenmişti. TBMM ve halk, Gazi Mustafa Kemal’e baskı yaparak bir an önce son düşmanında ortadan kaldırılmasını istiyordu. 6 Mart 1922’de mecliste yapılan bir gizli toplantıda Gazi Mustafa Kemal, “Ordumuzun kararı, taarruzdur. Fakat bu taarruzu tehir ediyoruz. Sebebi, hazırlığımızı tamamen bitirmeye biraz daha zaman lazımdır. Yarım hazırlıkla, yarım tedbirlerle yapılacak taarruz, hiç taarruz etmemekten çok daha kötüdür.” dedi.

Hazırlıklara başlayan Türk ordusu savaş planını ortaya koymuştu. Birinci Ordu taarruza geçtiğinde İkinci Ordu düşmanın o bölgeye geçmesine engel olacaktı. Ancak düşman birlikleri ile silah gücümüz eşit değildi. Yunan ordusunu birçok Batılı sömürgeci devletler desteklemekteydi.

Taarruz 26 Ağustos 1922’de başladı. Düşman kısa sürede püskürtülmüştü. Düşmanın kaçış yolları kesilmişti. 30 Ağustos 1922 günü Gazi Mustafa Kemal Paşa “ORDULAR İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ’DİR. İLERİ!” diyerek zaferi ilan etti…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları