Samim Kocagöz’ün anısına
İstanbul sanat çevresi geçtiğimiz gün çok önemli bir olaya tanık oldu. Edebiyat dünyasına kaynak teşkil edecek nitelikteki bu olay toplumcu, gerçekçi edebiyat kuşağının önemli yazarlarından Samim Kocagöz'ün hayatını konu alan "Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet" belgeselinin ilk gösteriminin Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirilmesiydi. Bu ilk gösterimin ardından sonraki gösterimler İzmir ve Aydın’da gerçekleştirilecek.
Yönetmenliğini Mesut Gengeç’in gerçekleştirdiği 1 yıllık detaylı arşiv taraması sonucunda ortaya çıkan belgeselin gösterimine Samim Kocagöz’ün oğlu Şükrü Kocagöz oyuncu Tamer Levent ile sanat ve edebiyat dünyasından önemli isimleri katıldı. Belgeselde Samim Kocagöz'ü, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Doğan Hızlan, Feridun Andaç, oyuncu Tamer Levent, eski Dışişleri Bakanı yeğeni Şükrü Sina Gürel, oğlu Şükrü Kocagöz ve kendisini tanıyan İzmirli edebiyat çevreleri anlattı. Belgeselin seslendirmesini ise Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden oyuncu Tamer Levent gerçekleştirdi.
Müziklerini Yıldıray Gürgen’in icra ettiği Samim Kocagöz'ün hayatının önemli dönemlerinin drama canlandırmalarla izleyiciye aktarıldığı belgeselin yönetmenliğini Mesut Gengeç üstlenirken; genel koordinatörlüğünü Bülent Günal, proje kurgu sorumluluğunu Yılmaz Aydın yaparken, senaryosunu Cansu Yücelen yazdı.
Samim Kocagöz’ün hayatındaki önemli dönemleri belgesel projesiyle işlediklerini belirten Yönetmen Mesut Gengeç, “İstanbul’da yapılan görüşme sonrası bu proje başladı. O dönemin yazarlarının birbirine olan saygı ve sevgileri çok fazla. Hayatları hep insana dokunmak için olmuş. Bu proje için hem edebiyat çevreleri hem de ailesinden kişilerle görüştük. Bütün hayat hikâyesini belgeselde aktardık. Sait Faik Abasıyanık ve Orhan Veli Kanık gibi birçok yazarla aynı dönemde yetişmiş bir yazar. Okuldaki hocası da Halide Edib Adıvar. Kitaplarında bu kuşağın toplumsal sorunlarını merkeze aldığını görüyoruz.” dedi.
Samim Kocagöz’ün anısına, o kuşağı biraz anımsatabilmek için böyle bir belgesel düşündüklerinin söyleyen Samim Kocagöz'ün oğlu Şükrü Kocagöz, “Babam Sabahattin Ali'nin öğrencisi ve Fakir Baykurt'un hocasıydı. Bu isimler edebiyatımızda toprağı, çiftçiyi, emekçiyi ve toplumu anlatan yazarlar olarak önemli bir yer tutuyor.
Ara Güler babamın büyük bir dostuydu. Ara ağabeyin çektiği 50-60 fotoğraf var bizde. İyi ki Ara ağabey çekmiş ve onları vermiş. Mesut Bey de çok iyi bir yönetmen. Daha önce güzel bir İzmir'in Kurtuluşu belgeseli yapmıştı. Bunun vasıtasıyla tanıştık, iyi bir belgeseldi. Babam da aslında bir çiftçi ve bir toprak ağasının oğlu. Biraz o kuşağın içinde marjinal, ailesel konumu ile biraz çelişkili toplumsal yazar olması. Bunu belgeselimiz çok güzel anlatıyor olacak.” ifadelerini kullandı.
Samim Kocagöz’ün bu ülke için önemli bir bellek olduğunu vurgulayan Oyuncu Tamer Levent ise “Güzel bir iş birliği oldu. Bizim bunları hatırlamamamız lazım. Bunları hiç unutmamalıyız. Kendi öz kimliğimize saygı duymamızı sağlar. Kültür dediğimiz şey budur. Bir Egeli olarak Kocagöz ailesini yakinen tanıyorum. Kendi araştırmalarımla çok iyi biliyordum. Kalpaklılar tiyatro oyunu bana geldiğinde çok duygulandım. Bu güzel projede Samim Kocagöz’ü anlattık. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Darısı daha nice edebiyat ustalarının belgesellerinin yapımına…