Refah payı ne kadar gerçekçi?

Son zamanlarda, emekli maaşlarına ek bir ödeme olarak "refah payı" verilmesi gündemde sıklıkla yer alıyor. Peki nedir bu refah payı ve ne kadar gerçekçi?

Refah payı, emekli maaşlarına enflasyon farkına ek olarak yapılan bir ödeme olarak karşımıza çıkıyor. Amaç, emeklilerin alım gücünü enflasyona karşı korumak ve refah seviyelerini yükseltmek. Ancak açlık sınırının asgari ücrete dayandığı bugünlerde refah payı ne kadar etki eder bilinmiyor. Çünkü enflasyon karşısında maaşlar eridi gitti.

Refah payı fikri kulağa cazip gelse de, uygulamanın yapıldığı takdirde enflasyona 5-10 puanlık bir yükselişe neden olacak. Tabi bütçede para varsa uygulanır yoksa refah payı cüzi bir artış yaparlar. Enflasyonla mücadelede tek başına refah payı yeterli olmayacak. Kalıcı bir çözüm için köklü adımlar atılması gerekiyor.

Refah payı yerine, şu gibi alternatif çözümler de düşünülebilir: Emekli maaşlarının enflasyona otomatik olarak uygulanması, bu sayede emeklilerin alım gücü her zaman korunmuş olur. Asgari geçim indiriminin (AGI) yükseltilmesi AGI, emeklilerin en düşük yaşam standardını sağlayabilecekleri maaş seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. AGI'nin yükseltilmesi, tüm emeklilerin daha refah içinde yaşamalarına yardımcı olabilir. Sosyal yardımların artırılması; Gıda yardımı, kömür yardımı gibi sosyal yardımlar, ihtiyaç sahibi emeklilerin alım gücünü destekleyecektir. Ancak bana göre en önemlisi maaşlara ekstra bir seyyanen zam artışı olacaktır.

Refah payı, emeklilerin refahını artırmak için iyi bir niyetle ortaya atılmış bir fikir. Fakat uygulamada birçok zorluk var. Bu nedenle, refah payı yerine, daha kalıcı ve kapsamlı çözümler üzerinde düşünmek gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları