Mutluluk üzerine

Türkiye, Birleşmiş Milletler'in yayımladığı "2018 Dünya Mutluluk Raporu"nda, listedeki 156 ülke arasında 79'uncu sırada. Türkiye İstatistik Kurumu 2018 Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nın sonuçlarına göre ise mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2017 yılında yüzde 58 iken 2018 yılında bu oran yüzde 53,4'e gerilemiş.

"Mutluluk nedir sizce?" diye sorsam ne cevap verirsiniz?

Evi olmayanlar için pembe panjurlu bahçeli bir ev, işsizler için başkalarına muhtaç olmadan geçinebileceği sigortalı bir iş, sevdiklerini özleyenler için açılacak bir telefon ya da "Seni seviyorum" yazılı bir mesaj... Bu örnekleri çoğaltmak tabii ki mümkün...

Türk Dil Kurumu sözlüğünde "Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik" olarak tanımlanan "mutluluk",  bilimsel olarak; melatonin, serotonin ve endorfin hormonlarının normal olmayan bir şekilde salgılanması sonucu oluşan bir duygudur.

Mutluluk doğuştan gelen bir olgu değil. Yaptıklarımız ya da yap(a)madıklarımızın bir sonucu yaşadığımız duygu durumudur mutluluk.

Mutlu olmak çoğu zaman hayattan beklentilerimizle ilgilidir. Her insan mutluluğu kendi kriterleriyle belirler.

Çok sayıdaki kişisel gelişim kitabı ile Türk insanının düşünce, duygu ve davranışlarını inceleyen iletişim psikolojisi uzmanı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, mutlu olmak için önce kendimiz olmaya emek vermemiz gerektiğini söylüyor. "Onlar Benim Kahramanım" adlı kitabında "İnsan, niyetinin saflığı içinde elinden gelenin en iyisini yaparsa evren ona yardım eder" diyen Cüceloğlu, bir makalesinde bakın mutlu olmanın yollarını nasıl anlatıyor:

"Mutlu olmak peşinde koşmayın! Kendinizi keşfetmek, anlamak, kendi gözünüzde sevilecek, sayılacak bir insan olmak için emek verin. Kendinize güvendiğiniz biri olun. İnsanlar size güvenecektir. Kendinizi anlayıp severseniz, insanlar sizi anlayacak ve sevecektir. Bir insan olarak kendiniz hakkında iyi hissederseniz, yaşamınız size iyi şeylerle dönecektir. O nedenle lütfen önce kendiniz olmaya emek verin. Olumsuz şeyleri kafadan atmaya çalışmak onları daha fazla hatırlamamıza neden olup bizi mutsuz eder. Kötü hissettiğinizde, kendinizi bir arkadaşınızın yerine koyun ve ona ne tavsiye edeceğinizi düşünün. Çözüm odaklı olun. İlgi alanlarımızı ve değerlerimizi yansıtan bir hayatımızın olması mutlu eder. Bir amacın peşinden gidin. Bu, uygulaması kolay ve etkili bir yöntem..."

"Mutluluk nedir sizce?" diye başladığım yazımı, "Mutlu olmak için neler yapmalıyız?" diye sorarak bitiriyorum. Bence, mutlu olmak için sahip ol(a)madıklarımız için üzülmek yerine, sahip olduklarımızın kıymetini bilmeyi öğrenerek başlamalıyız işe... Çünkü; sahip olduklarımız bizimdir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları