Elazığ’da inşaat ve ziraat mühendisi Bayram Çalışkan, 4 sene önce araştırmalarda bulunurken Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yetişen safran bitkisinin farkına vardı.
Elazığ’da inşaat ve ziraat mühendisi Bayram Çalışkan, 4 sene önce araştırmalarda bulunurken Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yetişen safran bitkisinin farkına vardı.
Deneme amacıyla ilk siparişini geçen Çalışkan, temin ettiği tohumları Yarımca köyünde yer alan bahçesine ekti.
İlk yılında güzel verim elde eden Çalışkan, ikinci yıl daha fazla tohum alarak bir dönüm genişliğindeki alana safran ekti.
Bu yıl 4’üncü kez hasat yapan ve açan çiçekleri ailesiyle birlikte toplayan Çalışkan, safran bitkisinin gramını yaklaşık 200 TL’ye satıyor.
Yalnızca yüksek fiyatıyla değil, ayrıca hücre yenileme ve vücut direncini yükseltme gibi özellikleriyle de bilinen safran bitkisi, dünyanın en değerli baharatları arasında yer alıyor.
"300 BİN TL GELİR ELDE ETTİK"
Safran bitkisinin hem ekonomik getirisi hem de sağlığa yararları hakkında bilgiler paylaşan 35 yaşındaki Çalışkan, “Hobi olarak başladım ancak şu an ticaretini yapıyorum. Fiyat olarak da değerli bir bitki. Bu nedenle herkese tavsiye ediyorum. Gram olarak satıyorum, herkesin kilo olarak almaya durumu olamayabilir. Gramının fiyatı, 150 ile 200 TL arasında değişiklik gösteriyor”
800 metrekarede bir ekili alan var. İlk 3 yılda toplamda 300 bin TL civarında bir kazanç elde ettik. Ekim ve söküm arasında 2 aylık bir süreç bulunuyor. Herhangi bir kimyasal madde kullanılmıyor. Daha önce Elazığ’da bu işi yapan yoktu, ben getirdim. Buradaki çiftçilere örnek olmak amacıyla başladım ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü de 5 çiftçiye daha destek sağladı. Bu şekilde yayıldı, daha fazla olmasını ümit ediyorum” diye konuştu.
Safranın geniş bir yelpazesi olduğunu dile getiren Baba Ali Rıza Çalışkan da, “Ailecek bu işi yapıyoruz ve şuanda da hasadını gerçekleştiriyoruz. Aromatik ve tıbbi bir bitkidir. Genellikle ilaç şirketleri kullanıyor. Onun devamında piyasada kalp, damar, bronşit, astım gibi birçok hastalığa iyi geldiğini söylüyorlar. Tadı çok güzel, bal ve reçel gibidir” ifadelerini kullandı.