Karadeniz Bölgesi'nin başta gelen geçim kaynaklarından fındık hasadına sahil kesimlerinde başlandı.
Karadeniz Bölgesi'nin başta gelen geçim kaynaklarından fındık hasadına sahil kesimlerinde başlandı.
En çok üretimin yapıldığı, yüksek ve orta kesimlerde hasadı süren fındıklarını harmana getiren ve kurutan üreticilerin kabuğundan ayırma amacıyla kullandığı patozların mesaisi ise devam ediyor.
ZOR ŞARTLAR ALTINDA 1,5 AY ÇALIŞILIYOR, SAATLİK ÜCRETİ 3 BİN 500 TL
Zorlu şartlar altında, her sene ortalama bir buçuk ay boyunca günün yaklaşık 20 saatini çalışarak geçiren, diğer günlerde ise başka işlerle ilgilenen patozcular için mesai yoğun geçiyor.
Sıcak ve güneşli hava altında, toz içerisinde çalışan patozcular, geçen sene 2 bin TL olan saatlik çalışma ücretini, bu yıl 3 bin 500 TL olarak belirledi.
“YERİ GELİYOR SABAHA KADAR ÇALIŞIYORUZ”
Patoz ortaklarından Yiğit Çağan isimli vatandaş, yeni başlayan dönemde yoğun biçimde çalıştıklarını belirtti.
Sahil kesimlerinde var olan işlerinin 10 gün içinde biteceğini kaydeden Çağan, “Yaklaşık 20 gün sürüyor sahil kesimi, daha sonraki süreçte yüksek ve orta kesimlere geçiyoruz. Bir 20 gün de oralar sürüyor. Yani toplamda bir buçuk ay çalışıyoruz. Yeri geliyor sabahlara kadar toz içerisinde ve uykusuz çalışıyoruz. Bu sene saatlik ücretimiz 3 bin 500 TL.” dedi.
“HASAT VE SONRAKİ SÜREÇ ZOR”
Fındık üreticisi Mustafa Yıldırım, devam eden hasatta toplanan fındıkları patozdan geçirdiklerini dile getirdi.
Kahverengi kokarcaların ekili fındıklara zarar verdiğini belirten Yıldırım, “Ordu'da kokarcalar fındığa yüzde 20 civarında zarar verdi. Bizim fındığımız bakalım nasıl olacak. Fındık hasadı ve patoz işleri zor. İşçi ücretleri de yüksek. Fındığın yüzde 80'i işçiliğe gidiyor. Benim 20-30 ton civarında fındığım var.” diye konuştu.
“GÜNEŞ VE TOZ BİZLERİ ZORLUYOR”
Hasat işleminin de oldukça yorucu olduğunu aktaran Yıldırım, “Süreç 2-3 hafta sürüyor. Burada kurutuyoruz. Daha sonra patoz işlemi ve tane olarak da kurutuyoruz. Bundan sonrasında da inşallah satılacak.” ifadelerini kullandı.