Ordu’da yaz aylarında yüksek kesimlerde ve yağışlı bölgelerde yetişen ve halk arasında ‘dağ tirmidi’ olarak bilinen dağ mantarının sezonu başladı. Fatsa ilçesinin kırsal mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, topladıkları bu mantarları kavurma veya turşu yaparak büyük bir keyifle tüketiyorlar.
Yağışların ardından kendiliğinden çıkan dağ mantarları, hem sofraları süsleyip lezzet katıyor hem de satılarak köylülerin ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Dağ mantarının doğal yaşam alanları olan ormanlar, fındık bahçeleri ve dağlık bölgelerde yetiştiği biliniyor. Mantarların toplanmasında özen gösterilerek köklerinin geride bırakılması, gelecek yıllarda da ürün alınabilmesi için önemli bir ayrıntı olarak öne çıkarken, mantarların çıkması için yağmurun da önemli olduğu yetkililer tarafından vurgulanıyor. Dağ mantarlarının yağışlı ve sıcak havalarda daha fazla çıktığı ifade ediliyor.

Şu anda piyasada bulunan dağ mantarının miktarının az olduğu ve bu nedenle kilogram fiyatının 350 lira civarında olduğu bilgisini paylaşan vatandaşlar, ilerleyen günlerde mantarın bol olmasıyla birlikte fiyatın düşeceğini aktardı.
Mantar toplamanın ve temizlemesinin zor bir iş olduğunu söylen vatandaşlar, “Dağ mantarı lezzetli olduğu kadar da faydalıdır. Dağ mantarının en bilindik faydalarında birisi D vitamini içeriyor. Daha birçok faydası var. Dağ mantarını özenle toplamak önemli çünkü bazı vatandaşlar zehirli mantarları da topluyor ve sonuç olarak yediklerinde zehirlenebiliyor” ifadelerini kullandı.
