Gram altın ve çeyrek altında fırtına kopuyor ‘FED tutanakları ibreyi tersine çevirdi’

Gram altın ve çeyrek altında fırtına kopuyor ‘FED tutanakları ibreyi tersine çevirdi’

Merkez Bankası faiz kararı öncesi altın fiyatları gerileme dikkat çekti.

Merkez Bankası faiz kararı öncesi altın fiyatları gerilemeye devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, enflasyonun düşüşünün beklenenden daha uzun sürebileceğini ve bazı Fed yetkililerinin faiz artışına açık olduğunu ortaya koydu. Bu durum altın fiyatları üzerinde baskı oluştururken, uzmanlar yatırımcılara "panik yapmayın" uyarısında bulundu.

FED TUTANAKLARI: FAİZLER UZUN SÜRE YÜKSEK KALABİLİR

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 30 Nisan-1 Mayıs'ta düzenlediği toplantısına ilişkin tutanaklar, politika faizinin yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulmasına rağmen, faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğini gösteriyor. Tutanaklarda, Fed yetkililerinin enflasyonun geçen yıl yavaşladığını ancak son aylarda yüzde 2 hedefine düşürülmesi konusunda ilerleme sağlanamadığını belirttiği ifade ediliyor.

altin-dolar-1-1606496297.jpg

ENFLASYON HEDEFİ UZAK: FAİZ ARTIŞI MÜMKÜN

Yetkililer, enflasyonun orta vadede yüzde 2'ye düşmesini bekliyor olsa da, son verilerin bu konuda endişe yarattığı belirtiliyor. Tutanaklarda, "Ancak son veriler yüzde 2'ye doğru düştüğü konusunda ilerleme kaydedildiğine dair güvenlerini artırmamış ve dolayısıyla dezenflasyon sürecinin muhtemelen sanıldığından daha uzun süreceğini göstermişti." ifadesi kullanılıyor. Bu durum, enflasyonun kontrol altına alınamaması halinde faiz artışı ihtimalini gündeme getiriyor. Tutanaklarda, yetkililerin enflasyonun düşüşüne dair işaretler görülmemesi durumunda mevcut sıkı para politikasının sürdürülmesi veya işgücü piyasasında zayıflama olması halinde faizlerin indirilmesi de masada olarak değerlendiriliyor.

ALTIN FİYATLARI MERKEZ BANKASI KARARINA ODAKLANDI

Altın fiyatları, bugün saat 14.00'te açıklanacak Merkez Bankası faiz kararına odaklandı. Yatırımcılar, faiz artışının altın fiyatları üzerinde nasıl bir etki yaratacağını yakından takip ediyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI:

Gram altın: 2.456,45 lira

Çeyrek altın: 4.016,30 lira

Yarım altın: 8.032,60 lira

Cumhuriyet altını: 16.016 lira

24032016-ceyrek-altin-650.jpg

UZMANLARDAN ALTIN YATIRIMCILARINA "PANİK YAPMAYIN" UYARISI

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarındaki dalgalanmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Memiş, ons altının 2388 dolar seviyesinde olduğunu ve bu haftaki analiz raporlarında 2450 dolar seviyesine kadar yükseliş öngördüklerini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Ancak 2380 dolar seviyesine kadar gerileyecek. Düşüş öngörüm devam ediyor. Ons altın gerileyince gram altın da 2485 lira seviyesinde. Gram altındaki 2480 lira destek seviyesi çalıştı. Altın tarafında dalgalanma olacak. Panik yapmaya gerek yok.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.