Dikkat! ‘Anne tarifi’ diyen başına iş aldı! Bakanlıktan rekor ceza

Dikkat! ‘Anne tarifi’ diyen başına iş aldı! Bakanlıktan rekor ceza

Tüketiciyi aldatıcı nitelikte reklam yapanlara Ticaret Bakanlığı tarafından yağmur gibi ceza yağdı.

Ticaret Bakanlığı, aldatıcı reklam ve faaliyetlere yönelik çalışmalarında 5 ay boyunca yaklaşık 108 milyon TL ceza verildiğini açıkladı. Özellikle gıda sektöründe denetimlerini artıran Bakanlık, çocukların tüketimine sunulan yiyeceklerin yanıltıcı reklamlarını radara aldı.

ticaret-bakanligi-damping-raux-cove-nnlu-cover.jpg

YAĞMUR GİBİ CEZA YAĞDI

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Reklam Kurulu’nun 16 Mayıs’ta yapılan toplantısında, incelemeye alınan 119 dosyadan 110’u mevzuata aykırı bulundu. Tüketicileri aldatan ve yanıltan reklam ve ticari uygulamaların durdurma cezası da dahil olmak üzere para cezası verildi. Bu toplantıdan çıkan toplam idari para cezası 13 milyon 744 bin 459 lira oldu.

Tüketiciyi aldatarak ürün satmaya çalışan markalara ve reklamlarına yağmur gibi ceza yağması sonucu 5 ayda 108 milyon TL’yi bulan bir fatura ortaya çıktı. Cezaların en çok vurduğu sektör gıda oldu.

Uygulamada geleneksel ve dijital mecralardaki reklamların denetimi sağlandı. Sosyal medya etkileyicileri (influencer) tarafından sunulan reklamlar ve tanıtımlar da denetlemeye dahil edildi.

1200x627-1706128155904.webp

“ANNE ELİ DEĞMİŞ GİBİ” DİYEN YANDI

“Anne tarifi”, “anne dokunuşu”, “anne formülü” gibi ifadelerin kullanıldığı tanıtımlar yanıltıcı oldukları gerekçesiyle ilgili mevzuata aykırı olarak değerlendirildi ve durdurma cezası verilmesine karar verildi.

Öte yandan sürekli indirim algısı oluşturan, mevsimlik indirim başlığı altında dört mevsim farklı ürünlerle indirim vurgusu yapan bazı reklamların da durdurulmasına karar verildi. Bu reklamların tüketici nezdinde belirsizliğe neden olabileceği gerekçesi sunuldu.

Reklam Kurulu yılın ilk 5 ayında toplam 756 dosya hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 664 dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra toplam 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezası uygulandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.