Türkiye'den İsrail'e ambargo kararı

Türkiye'den İsrail'e ambargo kararı
Türkiye, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana süren İsrail saldırıları sonrasında ticari ilişkilerinde kısıntıya gitmişti. Türkiye Gazze'de insani yardımlara izin vermeyen İsrail ile tüm ticari ilişkileri kesti.

Türkiye, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve insani yardımları engellemesi nedeni ile İsrail'le olan tüm ihracat ve ithalat işlemlerini durdurdu.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in bugüne dek 15 bini çocuk, 35 binden fazla Filistinli sivilin ölümüne neden olduğu vurgulandı.

Açıklamada Türkiye'nin 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması için iki ülke nezdinde girişimlerde bulunduğu hatırlatıldı.

Filistinli halkın yanında olunmaya devam edileceğinin altının çizildiği açıklamada İsrail’in neden olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkımın devam ettiği İsrail Hükümetinin ise uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bıraktığı belirtildi.

Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihin 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtladığı ve kararın İsrail'in Gazze’de ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlamalara devam edileceğinin açılandığı hatırlatıldı.

İsrail'in yine de insanlık dışı saldırgan tutumuna devam etmesi nedeni ile İsrail ile tüm ihracat ve ithalat ilişkilerinin kesildiği duyuruldu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.