Emeklinin en kara bayramı olacak

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği bayram ikramiyelerine ilişkin gerçek bilgileri bu yazımda sizlerle paylaşacağım.

Bilindiği üzere enflasyon artışı, hayat pahalılığını en çok etkileyen grup olan emekliler üzerinde büyük bir etkiye sahip oldu. Açlık sınırının 18 bin TL'ye çıktığı bir dönemde, 10 bin TL maaş alan emeklilerin geçinmekte zorlandığı bir gerçek haline geldi.

Emekliler, maaşlarının düzeltilmesi için seyyanen zam ve aylık bağlama oranında değişiklik talep etti. Ancak Temmuz ayında, emeklilere 6 aylık enflasyon farkı ve emekli destek paketi sunuldu. Bunun yanı sıra ikramiyeleri de unutmamak gerek.

Geçen bayramda yüzde 50 artışla 2 bin TL olan ikramiyeler, bu sene 3 bin TL'ye yükseldi. Ancak enflasyonun yüzde 70'e ulaştığı bir ortamda, yapılan artış emeklilerin ilgisini çekmedi. Hem yılda iki kez verilmesi hem de enflasyona göre düşük kalması sebebiyle bu durum gerçekleşti.

Şimdi ise merak edilen soru şu: emekliler için ikramiyeler önemli mi? Bana göre değil. Çünkü acı bir gerçek var:

2018 yılında verilen ikramiye ile şu an verilen ikramiye arasındaki uçurum çok büyük. 2018'de en düşük büyükbaş kurbanlık fiyatı 7.000 TL iken küçükbaş kurbanlık fiyatı 1.000 TL idi. O dönemde verilen bir ikramiye ise 1.000 TL'ydi. Yani bir ikramiyeyle bir emekli küçükbaş kurbanlık alabiliyordu.

Ancak şimdi o kadarına bile erişmek zor. 2024'te koyun, kuzu, keçi fiyatları 8.000 TL ile 25.000 TL arasında değişirken büyükbaş kurbanlık fiyatları 80.000 TL ile 300.000 TL arasında değişiyor. Bu durumda verilen ikramiye ise 3.000 TL.

Gerçekler karşısında sessiz kalmak en iyisi. Sadece bu rakamın enflasyon karşısında komik bir tutar olduğu açıkça görülmekte.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları