Elazığ'da kaçak topladılar: 2 kişiye 774 bin 282 TL ceza kesildi

Elazığ'da kaçak topladılar: 2 kişiye 774 bin 282 TL ceza kesildi
Elazığ Arıcak ilçesinde, yasadışı şekilde koruma altındaki salep soğanlarını toplayan iki şahıs, 774 bin 282 lira idari para cezasına çarptırıldı. Yetkililer, söz konusu salep soğanlarını doğal habitatlarına yeniden dikerek koruma çalışmalarını sürdürdü.

Elazığ'da, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin gerçekleştirdiği rutin denetimler sırasında, iki şahıs, nadir bulunan salep soğanlarını izinsiz şekilde toplarken suçüstü enselendi.

Denetim ekiplerinin yaptığı incelemede, şüphelilerin 30 kilogram salep soğanı topladıkları belirlendi. Biyolojik çeşitliliğin korunması yasalarını ihlal ettikleri için her birine 774 bin 282 lira idari para cezası uygulandı. Yetkililer, el konulan salep soğanlarını doğal habitatlarına dikkatlice yeniden dikti.

SALEP SOĞANI NEDİR?

Salep soğanı, orkide bitkisinin kök bölümünden elde edilen ve özellikle gıda sektöründe kullanılan bir bitkidir. Türkiye'de yetişen bu bitkinin yaklaşık 80 farklı türü bulunmakta ve genellikle yüksek rakımlı alanlarda yetişmektedir.

Salep soğanının içeriğinde bol miktarda kalsiyum, mineral ve protein bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir. Ayrıca salep soğanı, dondurma ve sıcak içeceklerde kıvam verici olarak kullanılmakta ve bu ürünlerin lezzetini artırmaktadır. Salep soğanının toplanması ve ticareti, bitkinin neslinin tükenme riski nedeniyle Türkiye'de yasaklandı ve koruma altına alındı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.