Doğada kendiliğinden yetişiyor! Toplayan köşeyi dönecek 'Yarım altın fiyatına kafa tutuyor'

Doğada kendiliğinden yetişiyor! Toplayan köşeyi dönecek 'Yarım altın fiyatına kafa tutuyor'

Kenger bitkisinin kök kısmından elde edilen kenger sakızının fiyatı çeyrek altını geçti, yarım altın fiyatına kafa tutuyor.

Sivas'ın ilkbahar mevisimde doğasında kendiliğinden yetişen kenger bitkisi, bu yıl da şifa dağıtmaya devam ediyor. İlkbahar aylarında toplanan kenger köklerinden elde edilen sakız, hem lezzeti hem de faydalarıyla öne çıkıyor.

aw203571-01.jpg

Doğada kendiliğinden yetişse de toplanması oldukça zor olan bu sakız, bu nedenle oldukça değerli.

Kilogram fiyatı çeyrek altını geçerek adeta yarım altınla yarışır hale geldi. Toplayıcının az olması ve toplanmasının zorluğu fiyatları yükseltse de, kenger sakızının faydaları da saymakla bitmiyor.

aw203571-02.jpg

Diş sağlığını korumak, yüz felci geçiren kişilerin yüz kaslarını çalıştırmak, mide ağrısı ve şişkinliği gidermek ve migren tedavisine yardımcı olmak gibi birçok özelliğe sahip olan kenger sakızı, yurt dışına da gönderiliyor.

aw203571-03.jpg

Yurt dışına giden gurbetçiler tarafından da yoğun ilgi gören bu şifalı sakız, Sivas'ın en değerli ürünlerinden biri haline geldi.

aw203571-06.jpg

“TANESİ 20, BİR KİLOGRAM FİYATIYSA 5 BİN LİRA”

Kenger sakızının satışını yapan ve sakız fiyatının çeyrek altın fiyatını geçtiğini belirten Abdurrahman Güler, “Bu sakız topraktan çıkartılan bir sakızdır. Kenger otunu bıçakla kesip kanatıyorlar. O kesikten toprağa beyaz bir sıvı akıyor. Birkaç gün kuruması bekleniyor ve daha sonra topraktan toplanıyor. Toplanması oldukça zahmetli.

aw203571-04.jpg

Kenger sakızına oldukça rağbet var. Özellikle midesinde rahatsızlık olan, yüz felci geçiren, kulak ağrısı olan insanlara çok faydalı bir sakız. Şu an sakızın tanesi 20 lira, bir kilogram fiyatıysa 5 bin lira. Kilogram fiyatı çeyrek altını geçti yarım altınla yarışır hale geldi. Bu sakızı aldıklarında ilk önce iyice yıkamalılar. Bir hafta boyunca çiğnenebilir” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.