Biz aleme hayran devransa bize...
Hemen hemen her gencimiz en az hayatının bir bölümünde Batı müziğine hayrandır. Batılı sanatçıları kıyafetleriyle, hareketleriyle taklit eder durur. Oysa Batı da bize hayrandır. Belki şimdi anlattıklarıma hayretler içinde kalacaksınız. Bugünlerde Batı'da Aşık Veysel ve onun ölümsüz eseri "Uzun İnce Bir Yoldayım" dillerden düşmüyor.
Bu işi ilk başlatan Hollandalı siyahi şarkıcı Giovanca Desire Ostiana... Ostiana; Hollanda'nın Alkmaar kentinde 22 Mart 1977 günü doğmuş. Ataları Hollanda'nın sömürgelerinden Curaçao'dan gelip Hollanda'ya yerleşmiş.
Aslında Curaçao, Karayip Denizi'nin güneyinde ve Venezuela'nın kuzeyinde yer alan bir ada. Şimdilerde Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden birisi. Başkenti Willemstad şehri Hollanda'ya binlerce kilometre uzakta denizin ortasında bir yer.
Adı gibi Osti-ANA; güzel, güzel olduğu kadar cana yakın, şarkıcı, söz yazarı, spiker ve modellik yaparak isim yapmış. Curaçao kökenli Osti-ANA eğitimini sırasıyla; Keizer Karel College de Amstelveen'de ve yüksek lisansını da 2007 yılında Amsterdam Üniversitesi'nde yaptı. Mezun olduktan sonra yaklaşık on yıl, arka planda vokalist olarak sahne alan sanatçı; Izaline Calister, Rootsriders, Jhelisa Anderson, Benny Sings, Noisia ve Wouter Hamel gibi çeşitli stüdyolarda yer aldı. Artık Ulusal Pop Enstitüsü'nün aranan sanatçılarından biriydi. Böylece Giovanca, çok sevilen sanatçı Wouter Hamel ile düetlere çıkıyordu. Hollanda Ulusal Televizyonu'nda ve ulusal gazetelerde boy göstermeye başladı.
İlk albümünün ilk single'ı, On my way ile büyük sükse yaptı. Ayrıca hayır kurumları için de çalıştı. Hollanda'nın kültür elçisi olarak diğer yerlerin yanı sıra Sierra Leone'de faaliyet gösterdi. Giovanca, 3 Mart 2010'da Frank Boeijen'den bir Gümüş Arp Ödülü aldı. 26 Mart 2010'da ikinci albümü While I'm awake'i çıkardı. 20 Eylül 2013'te üçüncü albümü Satellite love çıktı .
Kızı Jesamy 3 Nisan 2016'da doğdu. Giovanca, Ocak 2017'den Aralık 2019'a kadar Melchior Huurdeman'ın yerine ünlü VPRO programı Vrije Geluiden'i sundu. Osti-ANA'yı bu kadar niçin anlattığım sorusuna gelince, işte şimdi sıkı durun: Giovanca Desire Osti-ANA, ünlü sanatçımız Leman Sam'ın çok iyi arkadaşıydı. Bizim değimimizle aralarından su sızmıyordu. Osti-ANA; Leman Sam ve kızları Şehnaz Sam ve Şevval Sam'la 2012 yılında Live Turkey Now Festival'inde Aşık Veysel'e selâm göndereceklerdi. Konserde Giovanca Desire Osti-ANA, Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsünü seslendirerek büyük alkış alacaktı. Ardından da konseri dinleyenler, "Bir yabancı bu türküyü ancak bu kadar güzel söyler" diyeceklerdi.
Batılıların Aşık Veysel tutkusu bununla kalmayacaktı. "Uzun İnce Bir Yoldayım" bu sefer de Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ortaya çıkacaktı. O Ses Ukrayna'da bir sanatçı İngilizce söylediği bir parça arasında bir anda Türkçe'ye geçip "Uzun İnce Bir Yoldayım"ı söylemeye başlayacaktı. Yabancı jürinin seçimi de Aşık Veysel'den olacaktı. Ancak esas sürpriz yine Hollanda'da yaşanacaktı:
Hollanda'da Aziz Laurenskerk Kilisesi salgın günlerinde halka moral vermek için Türkçe ezgiler çalmayı seçmişti. Kilise, sürekli olarak çanlarıyla Aşık Veysel'den "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsünü çalmaya başladı. Rotterdam kentindeki tarihi Sint-Laurenskerk Kilisesi koronavirüs salgını nedeniyle kent halkına moral vermek istemişti. Bunun için de onbinlerce parça içinden halk ozanımız Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsü seçilmişti. Aşık Veysel'in şaheserinin peşinden nihavend İstanbul türküsü "Katibim" çalıyordu.
Rotterdam'da yaşayan çok sayıda Türk kökenli göçmen de, Cuma günü öğlen saat 12.20'de çan kulelerinden yansıyan Türkçe müzik sürpriziyle karşılaşmıştı. Rotterdam'ın merkezinde bulunan ve kentte Orta Çağ'dan günümüze kalan tek yapı olan Aziz Laurenskerk Kilisesi, çan kulesinden Aşık Veysel'in ünlü eseri Uzun İnce Bir Yoldayım ile eski İstanbul türküsü Katibim'in - Üsküdar'a Gideriken Aldı da Bir Yağmur ezgileri yayınlanıyordu.
BBC Türkçe'ye konuşan Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT) Başkanı Zeki Baran, etkinliğin, koronavirüs salgını döneminde kent halkına moral vermek ve farklı kültürlere mensup insanların birbirine kenetlenmesine katkıda bulunmak için gerçekleştirdiğini söyleyecekti.
Eski Rotterdam Belediye Meclisi Üyesi Baran, nüfusunun yarıdan fazlası göçmenlerden oluşan kentte geçtiğimiz günlerde koronavirüsten etkilenen topluma moral vermek için, caddelere Kur'an-ı Kerim ve diğer kutsal kitaplardan alıntıların yer aldığı afişlerin de asıldığını anımsatacaktı.
Evet; biz Batı'nın parçalarına bel bağlayalım, elin Batılısı; kurtuluşu "Uzun İnce Bir Yoldayım"da bulmuştu. Ne diyelim; "Anılmazdı Veysel adı o bizdeki aşk olmasa."