16 Milyon ‘Emekli Kart’ ile kandırıldı

Milyonlarca emeklinin beklediği sevindirici haber geldi. Pardon, emekliye müjde geldi; hatta son duyumuma göre ücretsiz hizmet de başladı. "Bu tür haberlerden bıktık" diyen emeklilere hak veriyorum. Ancak iktidarın dün duyurduğu müjde beni şaşırttı. Resmen açlık sınırının altında maaş alan emeklilerle dalga geçiliyor. Şimdi müjdeye gelelim.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli kartının detaylarını paylaştı. İçinde neler var mı? Önce nelerin olmadığını anlatayım:

Seyyanen zam

İntibak Yasası

Refah Payı

Aylık Bağlama Oranı

Maaş zammı

Peki neler var? KYK yurtlarında 1 aylık ücretsiz konaklama. Sokakta yardıma muhtaç insanlara barınma sağlandığını sandım desek abartı olmaz; Kartın içeriğinde KYK yurtlarında 1 ay ücretsiz konaklama, özel indirimler ve bazı destekler yer alıyor. İlk bakışta kulağa hoş gelse de,bu "müjde"nin emeklilerin asıl ihtiyaçlarını karşılamayacağı açıkça görülüyor.

Özel indirimler ve destekler de emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak. İndirimler ve destekler Avrupa ülkelerinde müjde olarak verilmiyor. Ancak bizim ülkemizde efsanevi müjde olarak adlandırılıyor. Bunlar emekliye merhem olmaktan ileri gitmez.

Emeklilerin asıl ihtiyacı, maaşlarının açlık sınırının üzerine çıkarılması, seyyanen zam ve intibak yasasının hayata geçirilmesi. Emekli kartı ve ücretsiz konaklama gibi sunulan bu "müjdeler" emeklilerin sesini kısmaya ve taleplerini görmezden gelmeye yönelik birer hamle olarak yorumluyorum.

Emeklilerin sesini duyurmaya ve taleplerini dile getirmeye devam etmesi gerekiyor. Yoksa bu tür "müjdeler" ile geçiştirilmeye devam edilecek ve emeklilerin sorunları çözümsüz kalacak.

Unutulmamalıdır ki, emekliler çalışarak bu ülkeye katkıda bulunmuş, hak ettikleri maaşı ve saygıyı hak eden insanlardır. Onları görmezden gelen ve temel ihtiyaçlarını karşılamayan bir yönetimden hesap sormak emeklilerin en doğal hakkıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları