Toplu ulaşım o ülkelerde tamamen ücretsiz oldu ‘İşte tam liste’

Toplu ulaşım o ülkelerde tamamen ücretsiz oldu ‘İşte tam liste’

Ulaşıma gelen zamların ardından toplu taşımayı ücretsiz hale getiren ülkeler şimdiden araştırılmaya başlandı.

Türkiye’de enflasyon artışı ile gelen hayat pahalılığı ulaşımı da vurmuştu. Son olarak toplu ulaşıma yüzde 18 ile 28 arasında zam gelmişti. Tabi ulaşıma gelen zamların ardından toplu taşımayı ücretsiz hale getiren ülkelerde dikkat çekiyor.

ÜCRETSİZ ULAŞIM SAĞLAYAN ÜLKELERDE VAR

Toplu taşıma sistemleri, şehir içi ulaşımın bel kemiği olarak adlandırılır ve birçok ülke, vatandaşlarının yaşam kalitesini artırmak ve sürdürülebilir ulaşımı teşvik etmek hedefiyle toplu taşımayı ücretsiz hale getiriyor. Toplu taşımanın ücretsiz olduğu bazı ülkeler ve şehirler ise son günlerde araştırılan konular arasında yer aldı.

luksemburg.jpg

İşte toplu taşımanın ücretsiz hale geldiği ülkeler;

2020 yılında, Lüksemburg tüm toplu taşıma araçlarını bedava hale getirerek dünya genelinde büyük bir gündem oluşturdu. Ülkenin sınırlı yüzölçümü ve yoğun trafiği sebebiyle alınan bu karar, hem yerel halk hem de turistler için büyük bir rahatlık sağladı.

Tallinn, Estonya'nın başkenti olarak 2013 yılında toplu taşıma araçlarını ücretsiz hale getirdi. Avrupa'da bir ilke imza atılan bu adım, şehirde ikamet edenler, ücretsiz toplu taşıma hizmetlerinden yararlanabiliyordu. Bu kararın temel amacı, şehirdeki trafik sıkışıklığını azaltmak ve hava kirliliği ile mücadele etmek olduğu ise belirtilmişti.

2018 yılında Fransa'nın Dunkirk kenti, toplu taşımayı tamamen ücretsiz hale getirerek çevreyi koruma amacı hedeflendi. Bu uygulama, şehirdeki araç trafiğini azaltırken, ayrıca toplu taşıma kullanımında yüzde 85 oranında bir artış gerçekleştirdi. Bu da uygulamanın başarısını gösterdi.

18m.jpg

2022 yılında Malta, toplu taşıma hizmetlerini ücretsiz duruma getirerek hem yerel halka hem de turistlere büyük bir kolaylık sundu. Bu uygulama, adada trafik sıkışıklığını azaltmayı ve çevreye duyarlı bir ulaşım sistemi oluşturmayı amaçlıyor. Toplu taşımanın ücretsiz olması, Malta'nın sürdürülebilir ulaşım alanındaki çabalarının meyvesi olarak görülüyor.

2019 yılında Slovenya'nın Nova Gorica şehri, toplu taşıma araçlarını ücretsiz duruma getirerek şehirde yaşayanların toplu taşımayı kullanma alışkanlıklarını artırmayı ve çevresel sürdürülebilirliği desteklemeyi hedefledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.