Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası

bir-001.jpg

Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...

KİRADA ZAM SINIRININ KALKMASIYLA EVSİZ EMEKLİLER KRİZİ KAPIDA

Emekli maaşının İstanbul'da ortalama bir evin kirasına yetmediğini belirten IPA Başkanı Gökce "Piyasa mekanizması ile 'evsiz emekli'ler ve büyük bir sosyal sorunla karşı karşıya kalacağız” uyarısında bulundu.

Kira artışına getirilen yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının gündeme gelmesine İPA Başkanı Buğra Gökce tepki gösterdi. İstanbul'da konut kiralarının bir yılda yüzde 53, iki yılda yüzde 226 arttığına dikkat çeken Gökce "Piyasa mekanizması ile 'evsiz emekli'ler ve büyük bir sosyal sorunla karşı karşıya kalacağız" uyarısında bulundu. İBB'ye İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, sosyal medya hesabından kira artışlarında yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla birlikte yaşanacak sorunlara dikkat çekerek konut krizinin yaşandığı İstanbul'dan çarpıcı veriler paylaştı. Gökce, bugün çalışanlar emekliler, dar ve orta gelirliler için kiralık konut bulmanın krize dönüştüğüne vurgu yaparak İstanbul'da ortalama konut kirası 19 bin 918 liraya çıktığını açıkladı.

İstanbul'da konut kiralarının 1 yılda yüzde 53, 2 yılda yüzde 226 arttığını belirten Gökce "39 ilçe içerisinde ortalama konut kirasının en yüksek olduğu ilçe 51 bin 591 TL ile Sarıyer olurken, Sarıyer'i 41 bin 500 lira ile Beşiktaş, 32 bin 820 lira ile Kadıköy, 30 bin lira ile Bakırköy ve 27 bin 443 lira ile Beykoz takip etti. İstanbul'da ortalama konut kirasının en düşük olduğu 5 ilçe 13 bin 856 lira ile Sultanbeyli, 12 bin 961 lira ile Sultangazi, 12 bin 741 lira ile Esenler, 11 bin 765 lira ile Esenyurt ve 11 bin 605 lira ile Arnavutköy oldu" bilgilerini paylaştı.

Yaşanan konut krizi sadece piyasa mekanizmalarına bırakılarak çözülemeyeceğinin altını çizen Gökce "Öğrenciler, çalışanlar, emekliler, dar ve orta gelirlilerin konuta erişim hakkını koruyacak pozitif adımlar atılması gerekir. İstanbul'da öğrenciler yeterli yurda sahip değil. Barınma hakkının sadece piyasa mekanizmasına bırakılması halinde öğrencilerin ihtiyacı bulunan konut erişimine kavuşması daha da zorlanacak. Birçok öğrenci konut gereksinimini karşılayamadığı için eğitim hakkını kullanamayacak" dedi.

HER 10 KİŞİDEN BİRİ AÇ

Gökce, beyaz ve mavi yakalı çalışanların da gelirlerinin enflasyon oranında yükselmediğini hatırlatarak konut kiralarında yaşanan artışların çalışanların hayatını zorlaştırdığını vurguladı ve "Bugün İstanbul'da yaşayan her 10 kişiden biri yatağa aç girerken, her 2 İstanbulludan biri yeterli gıdaya ulaşma konusunda endişe yaşadığını söylüyor” dedi.

2001 yılında en düşük emekli aylığının asgari ücretin 1,5 katından fazla olduğunu ifade eden Gökce, bugün emekli aylığının asgari ücretin 0.61'i düzeyinde olduğunu ve emekli maaşının İstanbul'da ortalama bir evin kirasına yetmediğini kaydetti. Gökce "Piyasa mekanizması ile 'evsiz emekli'ler ve büyük bir sosyal sorunla karşı karşıya kalacağız” uyarısında bulundu. İSKİ verilerine göre İstanbul'da yaklaşık 2,5 milyon yabancı yaşadığını aktaran Gökce "Yabancılara konut satışı da sürüyor. Yani kendi vatandaşlarımız dışında büyük bir nüfus da konut talebinde bulunuyor. Bu durum vatandaşlarımızın konut erişimini de kısıtlıyor" dedi.

sekiz.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.