Tapusu olan herkesten artık o belge istenecek: Tamamen zorunlu oldu

Tapusu olan herkesten artık o belge istenecek: Tamamen zorunlu oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleneme ile ev alırken ve satarken yeni zorunluluklar getiriliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bir yandan depremin olumsuz etkilerini gidermeye çalışırken, diğer yandan enflasyonla mücadelede büyümeyi yavaşlatacak önlemler alarak düşmesi beklenen dolaylı vergi gelirlerini telafi etmek için yeni gelir kaynakları yaratmaya çalışıyor. Bakanlığın odaklandığı alanlardan biri de yüksek gelir getiren gayrimenkuller, evler, dükkanlar ve arsalar. Bakanlık tarafından bu alandaki çalışmalarına hız verirken vergi mantığı ve ekonominin temel öğretilerine ters düşülmemesine de dikkat edilmeye çalışılıyor.

554.jpg

Habertürk'te yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı özellikle gayrimenkul alanındaki çalışmalarını hızlandırdı.. Bakanlık, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'na (GYO) yönelik olarak vergi avantajlarının kaldırılması veya GYO'lara kar dağıtım zorunluluğu getirilmesi konularını tartışıyor.

Bakanlık tarafından üzerinden tartışılan adımlardan bir tanesinde gayrimenkul alımından sonra elde tutma süresine yönelik vergi muafiyeti sınırını 5 yıldan 2 yıla indirmek gibi çözümler. Bu muafiyetin 2 yıldan 10 yıla kadar kademeli bir şekilde uygulanması daha önce de gündeme gelmiş, ancak yasalaşamamıştı.

EKSPERTİZ RAPORU ZORUNLU OLACAK

Maliye Bakanlığı, ev alım satımında belediyelerin belirlediği emlak vergisi rayiç bedeli üzerinden alınan harç ve gelir vergisinin tam olarak tahsil edilmesini sağlamak amacıyla, yabancılara uygulandığı gibi tüm vatandaşlardan ekspertiz raporu istenecek. Bu düzenlemeye göre, ev satılırken değerini eksperler belirleyecek. Türkiye'den ev almak veya satmak isteyen yabancı uyruklu kişiler için gayrimenkul ekspertiz raporu sunma zorunluluğu bulunuyor.

5asdsafa.jpg

Konut veya herhangi bir gayrimenkul alınırken gerçek satış bedeli üzerinden değil belediyelerin belirlediği (gelecek yıl güncellenecek) vergi değeri üzerinden alım-satım yapılıyor. Bu ise satıcı açısından kurumlar veya gelir vergisinin, KDV’nin, geçici verginin; alıcı ve satıcı açısından tapu harcının ve alıcı açısından ise emlak vergisinin eksik ödenmesini sağlıyor. Ayrıca gayrimenkulü satan kişi eğer bu gayrimenkulü geriye dönük 5 yıl içinde almışsa bu satış işleminden dolayı gelir vergisi (değer artışı kazancı) ödemek zorunda. Satış tutarı gerçek bedelden gösterilmezse bir de gelir vergisi kaybı ortaya çıkıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.