Bitlis'te söğüt dallarından üretilen ve etrafı çamurla kaplanan özel kovanlarda üretilen kara kovan balının hasadına başlandı.
Bitlis'te söğüt dallarından üretilen ve etrafı çamurla kaplanan özel kovanlarda üretilen kara kovan balının hasadına başlandı.
Prolin değerinin fazla olması nedeniyle her yıl gerçekleştirilen çeşitli yarışmalarda ödül alan Bitlis kara kovan balının kalitesi bilimsel olarak da kanıtlandı.
BİN 500 İLE 2 BİN TL ARASINDA ALICI BULUYOR
Bölge arıcılarından Güven Güngördü, kilosu bin 500 ila 2 bin TL arasına değişen kara kovan balında bu yıl yüksek verim beklediklerini dile getirdi.
Son günlerde havalar soğuduğu için kara kovan balının hasadına başladıklarını aktaran Güngördü, 2 bin 300 rakımlı yaylalarda kara kovan bal hasadını yaptıklarını belirtti.
KOVAN BAŞI ORTALAMA 7-8 KİLO BAL ALINIYOR
Güngördü, şu ifadeleri kullandı:
"Kara kovan balları ekim ve kasım aylarında hasat edilir. Çünkü bu balların soğuk alması lazım. Bitlis balı endemik bitkilerin çokluğundan dolayı çok kaliteli bir bal. Bitlis genelinin yüzde 72’si kıraç araziden oluşur. Bu nedenle bu araziler arıcılığa çok uygundur. Balımızın kaliteli olmasının sebeplerinden bir tanesi de prolin değerlerinin çok yüksek olmasıdır. Bitlis’te hangi balcı ulusal ve uluslararası yarışmalara katıldıysa, hep ödül almıştır. Bu sene rekoltemiz güzel. Kovan başı ortalama 7-8 kilo bal alıyoruz. Önceki yıllarda 3 ile 5 kilo ile sınırlıydı. Bitlis bölgesinde bu sene kara kovan balında güzel bir hasat alacağımıza inanıyorum"