SGK'nın itirazı reddedildi şimdi hepsini ödeyecek: Çok konuşulacak karar

SGK'nın itirazı reddedildi şimdi hepsini ödeyecek: Çok konuşulacak karar

Ankara’da bir kadın ilacının SGK tarafından karşılanması talebiyle açtığı davayı kazandı. Mahkeme, SGK’nın ret kararını hukuka aykırı buldu.

Ankara'da yaşayan E.A., rahim ağzı kanserine karşı koruyucu olan HPV aşısının ücretinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması için başvuruda bulundu. Ancak SGK, bu talebi reddetti. Bunun üzerine E.A., Ankara 25. İdare Mahkemesi'ne dava açtı ve mahkeme E.A.'nın lehine karar vererek ödediği 3.224 liranın geri ödenmesini sağladı.

LİSTEDE BULUNMUYOR

SGK, davanın Sağlık Bakanlığı ile yürütülmesi gerektiği gerekçesiyle husumet yönünden reddedilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, HPV aşısının bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yer almadığını belirterek, yapılan işlemin hukuka uygun olduğunu iddia etti.

Mahkeme dosyasına giren bilirkişi raporunda, rahim ağzı kanserinin ölümcül olabileceği ve HPV aşısının yüzde 99.7 oranında koruyuculuk sağladığı vurgulandı. Raporda, rahim ağzı kanserine karşı aşılamanın tıbben gerekli olduğu ifade edildi.

SGK'NIN KARŞILAMASI ZORUNLU DENİLDİ

Bilirkişi raporunda, E.A.'nın tedavisinde HPV aşısının kullanılmasının uygun olduğu ve bu talebin Anayasa ile uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan yaşam hakkıyla ilgili olduğu belirtildi. Bu nedenle SGK'nın aşıyı karşılamasının zorunlu olduğu sonucuna varıldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.