Plastik şişeden su içerken artık 2 kez düşüneceksiniz! Çoğu kişi zararlarını bilmiyor

Plastik şişeden su içerken artık 2 kez düşüneceksiniz! Çoğu kişi zararlarını bilmiyor
Hemen hemen herkes pet şişeleri kullanıyor ama pet şişelerin birçok zararı bulunuyor. Uzman isim bu zararları tek tek açıkladı.

Prof. Dr. Melek Eda Ertörer, plastik ürünlerin yaygın kullanımının insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Antalya'da düzenlenen 45. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi'nde yapılan sunumunda, "Endokrin Bozucular ve Sağlığımız" başlıklı sunumunda, plastiklerin sağlığa zararlı olduğunu vurguladı.

Picture background

Ertörer, plastik maddelerin içerisinde bulunan ve endokrin sistemini olumsuz etkileyen ftalat gibi maddelerin, üreme ve gelişim süreçlerini bozabileceğini ifade etti. Bu maddelerin kısırlık, meme kanseri, diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve çocuklarda dikkat eksikliği sendromuna neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, bu maddelerin çevreye karışarak besin zinciri yoluyla nesilden nesile geçebileceğini ve insanların solunum, cilt ve sindirim yoluyla maruz kalabileceğini açıkladı.

Picture background

Plastik ürünlerin günlük hayatta yaygın bir şekilde kullanıldığını dile getiren Ertörer, plastiklerin içinde bulunduğu ürünlerin ısıya maruz kaldığında veya güneş ışığına maruz kaldığında zararlı maddelerin içeriğine geçebileceğini belirtti. Bununla birlikte, pestisit gibi tarımda kullanılan maddelerin de endokrin bozucu etkilere sahip olduğunu vurguladı.

Sağlık sorunlarının önlenmesi için öncelikle yasa koyucuların harekete geçmesi gerektiğini belirten Ertörer, iç mekan havalandırmasının iyi yapılması ve plastik kaplarda ısıya maruz kalmış gıdaların tüketilmemesinin önemine dikkat çekti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.