O ürün DNA’yı bile bozuyor! Masum olduğu zannediliyordu

O ürün DNA’yı bile bozuyor! Masum olduğu zannediliyordu

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “sigaradan daha masum” olarak pazarlanan ürünün tehlikesi boyut atladı.

Sağlık gerekçesiyle sigara içilen alan ile içilmeyen alanlar bile ayrılmış, son 10 yılda sigarayla ilgili çeşitli düzenlemeler gelmişti. İnsan sağlığını bozan, akciğerlerde hasara neden olan ve çeşitli kanserlere önayak olan sigara kullanımının zararlarını herkes biliyor. Ancak masum sanılan elektronik sigaraların zararını duyanlar kulaklarına inanamadı.

elektronik1.webp

ÇOCUKLAR VE HAMİLELER BİLE KULLANIYOR

Son 10 yılda yaygınlaşan elektronik sigara, çoğu kişinin elinde bulunuyor. Sigarayı bırakmak isteyip bırakamayanlar, yaşı sigara kullanımına uygun olmayanlar hatta hamileler bile likitle çalışan elektronik sigaraları kullanmaya başladı. Ancak hücre DNA’sını bile değiştiren elektronik sigaraların pek çok zararı bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Türk Toraks Derneği'nin 27'nci Yıllık Kongresi'nde gençlerin elektronik sigara ve yeni nesil tütün ürünleri kullanımlarına dair bilgilerin paylaşıldığı bir oturum gerçekleştirildi. Avrupa Solunum Derneği Bilimsel Komite Üyesi Prof. Dr. Andrew Bush ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya’nın katıldığı oturumda gençlerin, çocukların ve hamilelerin elektronik sigara kullanımının yol açtığı sorunlar ele alındı.

Prof. Dr. Bush, alternatif tütün ürünleri olan elektronik sigaraların tehlikelerine dikkat çekti. Elektronik sigaraların içerdikleri sıvıların evlerde içildiğinde 2-3 yaşlarındaki bebeklerde bile zehirlenmelere neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bush, bu ürünlerin esrar içeren çeşitlerinin bile olduğuna ve “astımlı hastaların kullandığı inhaler (fısfıs)” formda satıldıklarına değindi.

elektronik2.jpg

BİN 200’DEN FAZLA GENİ DEĞİŞTİRİYOR

Masum görülen e-sigaraların kullanımının çocuk yaşlara kadar düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Bush, araştırma sonuçlarına göre bu ürünlerin bin 200’den fazla gende değişikliğe neden olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Bush tütün ürünü kullanma yaşının bu kadar düşmesinin, ileride akciğer kanseri görülme yaşını da çok daha erkene çekme endişesi doğurduğunu söyledi.

Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya da 10 yaşını geçen bazı çocukların elektronik sigara kullanmaya başladıklarına şahit olduklarını söyledi.

elektronik3.jpg

Doç. Dr. Çetinkaya, “16 yaşın altında yapılmış bir araştırmaya göre çocukların yüzde 5'i düzenli, yüzde 20'si ise ara sıra olmak üzere elektronik sigara ve ürünlerini kullanıyor. Ne yazık ki ebeveynler, eğitimciler ve sağlıkçılar tehlikeyi bilmiyor. Yapılan araştırmalarda görülmüş ki bu ürünlerin neredeyse üçte birinde Cannabis yani esrar var. Bir sürü kanserojen madde var. Elektronik sigara kullanmasa bile bir çocuk bunun sıvılarını içerek toksik zehirlenmeler yaşayabiliyor. 6 yaşında bu şekilde zehirlenme vakalarımız oldu” şeklinde konuştu.

TEHLİKELERİ BİRÇOK KİŞİ TARAFINDAN BİLİNMİYOR

Sigaranın zararlarına odaklanıldığı için elektronik sigaraların daha masum zannedildiğini ifade eden uzmanlar, zararları hakkında ciddi kanıtların ortaya çıkmaya başladığını vurguluyor. Bu sıcak kimyasalların ciğerlere çekilmesinin tehlikeli olduğunun vurgusunu yapan uzmanlar, elektronik sigaraların akciğer, kalp damar sistemi, kanser, bulaşıcı hastalıklara zemin hazırladıklarını söylüyor. Öte yandan 5 yıl önce bile hamilelerin yüzde 5’inin elektronik sigara kullandıklarını hatırlatan ve bu oranın arttığını söyleyen uzmanlar, DNA değişimine dikkat çekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.