Kastamonu'nun Eymür köyünde Covid-19 döneminde buğday ve arpa ekimi yaptığı arazisine katma değeri yüksek olan çilek eken Çevikoğlu, aldığı olumlu sonuçlar sonrasında arazinin kalan kısmına da böğürtlen dikme kararı aldı.
Kastamonu'nun Eymür köyünde Covid-19 döneminde buğday ve arpa ekimi yaptığı arazisine katma değeri yüksek olan çilek eken Çevikoğlu, aldığı olumlu sonuçlar sonrasında arazinin kalan kısmına da böğürtlen dikme kararı aldı.
İlk olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşviki ve sözleşmeli dikim desteğiyle 6,5 dekarlık alana böğürtlen dikimi yapan Çevikoğlu, yalnızca 2 yıl içerisinde 15 tonluk hasat kazandı.
Sağladığı başarıyla motivasyonu yükselen Çevikoğlu, böğürtlen üretimini de genişleterek bu yıl, yurt dışından temin ettiği böğürtlen fidanlarını 40 dekarlık alana dikti. 2-3 sene içinde 80 ton böğürtlen hasadı bekleyen Çevikoğlu, Ankara'da bir firma ile anlaşma yaparak üretim sürecine başlamadan önce pazarlama konusunda da stratejik bir adım attı.
YILDA 2 KERE HASAT YAPABİLİYOR
Çevikoğlu, önümüzdeki 2 sene içerisinde hasat miktarını 80 tona çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “Yurt dışından aldığımız fidanların özelliği hem haziran hem de ekim ayında hasat yapılabilmesidir. Türkiye'de ağustos ayı genellikle hasat dönemidir. Daha önce 6,5 dekarlık alanda böğürtlen üretimi yapmıştık. Şu anda ise 40 dekarlık alanı tamamlıyoruz. Ürettiğimiz tüm ürünleri Ankara'da bulunan bir firmaya göndereceğiz” dedi.
“DEĞERİNİ BİLEN YOKTU”
Çevikoğlu'nun tarlasındaki böğürtlen toplama sürecini anlatan köy sakinlerinden Ayşe Aydost ise, “Çocukken ormanlarda hayvan otlattığımız sırada böğürtlenleri yerdik. Bu kadar kıymetli olduğunu o zamanlar bilmiyorduk. Şimdi tarlalarda böğürtlenler dikiliyor ve hasat ediliyor. Günlük olarak bir kişi 60 ile 80 kilo arasında böğürtlen toplayabiliyor” diye konuştu.