Manisa'nın Demirci ilçesinde yaklaşık 4 bin 500 dekarlık geniş bir alanda kurulu menengiç ağaçlarının aşılanmasıyla üretilen Antep fıstığının hasadına başlandı.
Manisa'nın Demirci ilçesinde yaklaşık 4 bin 500 dekarlık geniş bir alanda kurulu menengiç ağaçlarının aşılanmasıyla üretilen Antep fıstığının hasadına başlandı.
Ağaçlardan silkelendikten sonra dış kabuğundan ayrılan fıstıklar, Gaziantep'ten gelen tüccarlara kurutularak sunuluyor. Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, Antep fıstığı üretiminin ilçede her geçen sene yükseldiğini ve bu yılki hedeflerinin 270 ton olduğunu dile getirdi.
Hoşçalar, İmrenler, Köylüce, Kulalar, Sevinçler ve Yiğitler mahalleleri başta olmak üzere 25'e yakın bölgede Antep fıstığının üretiminin yapıldığını aktaran Karakaya, “İlçemizde üretilen paşa Antep fıstığı kuruyemişçilerin gözdesi.” diye konuştu.
20 senedir Yiğitler Mahallesi'nde fıstık üreticiliği yapan İsmail Akbulut da hasat sezonuna başlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Yaptıkları işlemler hakkında bilgi veren Akbulut, “Hasadına ağustos ayının sonunda başlıyoruz. Topladıktan ve makineyle kabuğundan ayırdıktan sonra suya atıyoruz. Boş olanlar yukarı çıkar, bunları ayırdıktan sonra dolu olanları gölgede kurutuyoruz. Bu sene fıstığın kilogramı 300 TL’den satılıyor." ifadelerini kullandı.
Yiğitler Mahalle Muhtarı Hayrettin Karakaya ise yılda 20 ton fıstığın mahallelerinde üretildiğini belirterek şunları söyledi:
“Tarlalarında ürünlerini toplayan mahallemiz sakinlerine eylül ayı sonunda Gaziantep'ten alıcılar gelir. Mahallemize pazar kurulur ve fıstıklarını satarlar. Üretilen fıstığın kalitesi Gaziantep'te üretilen ile aynı. Paşa fıstığı denilen tür yoğun üretiliyor, kalanları ise baklava yapımında kullanılıyor.”