Marketteki o konserve ürünlerinde kimyasal madde tespit edildi! Sakın o ürünleri tüketmeyin!

Marketteki o konserve ürünlerinde kimyasal madde tespit edildi! Sakın o ürünleri tüketmeyin!
Birçok insanın hayatını kolaylaştıran ve pratik bir şekilde tüketilen konserve ürünlerde insan sağlığını tehdit eden bir kimyasal madde tespit edildi.

Stiftung Warentest'in en son yaptığı analizler, piyasada bulunan 58 konserve ürününün çoğunda yoğun miktarda Bisfenol A (BPA) tespit etti. BPA, gıda ambalajlarından yiyeceklere geçebilen toksik bir kimyasal olarak biliniyor.

Yayınlanan test sonuçlarına göre, güveç ve çorbalar, ton balığı, hindistan cevizi sütü, domates, bezelye, havuç ve yoğunlaştırılmış süt dahil olmak üzere 58 konserve üründen 51'inde ağır derecede BPA tespit edildi.

EN YÜKSEK BPA O ÜRÜNLERDE TESPİT EDİLDİ

En yüksek BPA seviyeleri, kilogram başına 54.7 ve 41.5 mikrogram olarak Penny'den Naturgut organik hindistan cevizi sütünde ve Unfished markasının vegan ton balığı ürününde bulundu.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), günlük olarak kabul edilebilir BPA alım seviyesini vücut ağırlığının kilogramı başına 0.2 nanograma düşürdü. Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR) ise bu değeri kilogram ağırlık/gün başına 200 nanogram olarak belirlemiştir.

Stiftung Warentest, uzun vadede BPA ile kontamine gıdaların sağlık riskleri oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yapılan test sonuçlarına göre, konserve yoğunlaştırılmış süt, BPA içermeyen tek ürün grubu olarak belirlendi. Domates ve karışık sebzeler diğer gruplara göre daha az BPA kontaminasyonuna sahip olduğu ortaya çıktı.

Organik Hindistan Cevizi Unu 320 g | Tazedirekt

Picture background

BPA NEDİR?

BPA’nın açılımı Bisfenol A’dır ve plastik ya da reçine üretimi için esas olarak diğer maddelerle birlikte kullanılan kimyasal bir maddedir.

BPA, "polikarbonat" (PC) adı verilen sert, şeffaf bir plastik üretmek için kullanılmaktadır. Polikarbonat, biberon, tabak ve saklama kapları gibi gıda kaplarının yapımında kullanılır. BPA, epoksi reçinelerde de kullanılır. Bu reçineler, bazı metal yiyecek ve içecek kutularının iç kısımlarında koruyucu bir kaplama olarak kullanılmaktadır. BPA, bu maddeyi içeren malzemelerde saklanan yiyecek ve içeceklere küçük miktarlarda geçebilir.

BPA’NIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ NELERDİR?

Bisfenol A insan sağlığı ve aynı zamanda çevre için de tehlikelidir. Yapılan çalışmalar BPA’nın kısırlığa neden olabileceğini göstermektedir. Bisfenol A vücutta östrojen hormonu gibi hareket ederek östrojen seviyesi artırıp hormonal dengeyi bozabilmektedir.

Bu da endokrin sistemin düzgün çalışmasını önleyerek, üreme, sinir, bağışıklık, metabolik ve kardiyovasküler sistemleri olumsuz etkiler. BPA gibi endokrin bozucuların, normal üreme ve tiroid fonksiyonunu bozduğu gibi, D vitamininin vücutta çalışma biçimini de engellediği bilinmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.