Köylüler her gün tek tek topluyor 'Kilosu 60 liradan satılıyor' 'Kan şekerini düzenliyor'

Köylüler her gün tek tek topluyor 'Kilosu 60 liradan satılıyor' 'Kan şekerini düzenliyor'
Elazığ’da örtü altında yetiştirilip 10 ay hasadı yapılan çilek bahçesinde yılın ilk hasadı başladı.

Elazığ'ın Uluova bölgesine özgü, lezzeti ve aromasıyla yöre halkının vazgeçilmezi olan çilekte hasat sezonu başladı.

aw191568-01.jpg

Geçen yıllara kıyasla bol yağış alan Elazığ'da bu yıl rekoltenin yüksek olmasıyla yılın ilk örtü altı çileği toplandı.

Sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan işçiler, özenle topladıkları çilekleri aracılarla alıcılara ulaştırıyor. Bu sayede hem taze ve lezzetli çilekler sofralara taşınırken, bölge ekonomisine de katkı sağlanıyor.

aw191568-02.jpg

Elazığ'ın Kuyulu köyünde 16 yıldır çilek yetiştiren Necati Karataş, bu yıl çileğin kilogram fiyatının 60 liradan satıldığını ifade etti.

aw191568-03.jpg

"YILIN 10 AYINDA ÇİLEK ÜRETİYORUZ"

Karataş, hem tarlada hem de örtü altında çilek yetiştirdiklerini belirterek, "Örtü altında yaklaşık 16 yıldır çilek üretimi yapıyoruz. Bu sezonda örtü altı çileğimizi üretmeye ve toplamaya başladık. Mahsülleri alıyoruz. Bu bittiğinde bu sefer tarlada işler başlıyor. Dönüşümlü olarak yılın 10 ayında çilek üretiyoruz." dedi.

aw191568-08.jpg

Karataş şöyle devam etti: Kuyulu çileğimiz çok güzel. Buna ek olarak çeşit gelişimini sağladık. Daha kaliteli, verimi çok, raf ömrü uzun ve aroması daha güzel olan çilek cinsi olan kabalacını getirdik. Bunu yılın 10 ayında üretiyoruz. Genelde mahsulümüzü yakın çevreye ulaştırıyoruz. Fiyatlarımız şuanda 60 lira civarında toptan gidiyor ve çileğimiz rağbet görüyor. Üretim olduğu sürece tüketim, pazarda problemimiz yok” dedi.

aw191568-06.jpg

ÇİLEĞİN SAĞLIĞA FAYDALARI:

Sindirim sağlığını destekler: Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur, kabızlığı önler ve bağırsak florasını dengeler.

Tokluk hissi verir: Lif bakımından zengin olması nedeniyle tokluk hissini uzun süre korur ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

Kan şekeri kontrolünü sağlar: Glisemik indeksi düşük bir meyve olması sayesinde kan şekeri seviyelerinin ani yükselmelerini önler ve diyabet hastaları için faydalıdır.

Kemikleri güçlendirir: Manganez, potasyum, magnezyum ve K vitamini gibi mineraller açısından zengin olması kemik sağlığını destekler ve osteoporoz gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.

Göz sağlığını korur: Lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar bakımından zengin olması gözleri yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt gibi hastalıklara karşı korur.

aw191568-10.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.