Çanakkale Bozcaada’da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Tarımsal Enstitüsü ve bir firmanın iş birliği ile ''Bozcaada Bal Hasadı Şenliği'' düzenlendi.
Çanakkale Bozcaada’da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Tarımsal Enstitüsü ve bir firmanın iş birliği ile ''Bozcaada Bal Hasadı Şenliği'' düzenlendi.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Şerafettin Çakal, etkinlikte yaptığı konuşmada, görevlerinden birinin genetik kaynakların korunması olduğunu söyledi.
“Efe Arısı”nın genetiğini koruma açısından Bozcaada’nın izole yapısının avantaj sağladığını dile getiren Çakal, bu bölgeyi değerlendirip AR-GE çalışmalarını devam ettireceklerini ifade etti.
Dünyada Türkiye'nin arıcılıkta ilk 3’te yer aldığını ve bal üretiminde ise 2. sırada bulunduğunu kaydeden Çakal, arı ürünlerinin verimliliğin artırılması ve çeşitlendirilmesi için önemli AR-GE çalışmaları yürütüldüğünü vurguladı.
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden “Efe Arısı”nın Islahı ve Korunması Projesi"nin yürütücüsü Mustafa Köseoğlu, bu arının 2008 senesinde başlatılan Ülkesel Arıcılık Projesi kapsamında önce İzmir açıklarında bulunan Eşek Adası'nda çalışıldığını ve 5 yıl sonra damızlık üretim izni alındığını söyledi.
Köseoğlu, 2019 senesinde “Efe Arısı”na tescil verildiğini ve bu süreçte Bozcaada'nın seçilmesinin arının sağlıklı korunmasını sağlamak için önemli olduğunu aktardı. Bozcaada'da gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte arının adaya özgü genetik özelliklerini geliştirdiklerini ve damızlık üretiminin burada yapıldığını ifade etti.
Şenliğin düzenlemesindeki amacın, Bozcaada'nın doğal florası ve "Efe Arısı" hakkında farkındalık yaratmak olduğunu aktaran Köseoğlu, balın lezzetinin yanı sıra, Efe arısının bal verimi ve kuluçka performansı bakımında diğer bölgelerdeki arılara oranla üstün olduğunun altını çizdi.
Program, arıcı kıyafeti giyilerek yapılan bal hasadı ile sonlandı.