Ardahanlı Kadir Özer, 2006 senesinde çalışmak için İstanbul'a gitti ve 11 yıl boyunca restoranlarda şeflik yaptı.
Ardahanlı Kadir Özer, 2006 senesinde çalışmak için İstanbul'a gitti ve 11 yıl boyunca restoranlarda şeflik yaptı.
Daha sonra memleketine dönen Özer, dede mesleği olan arıcılıkla hobi olarak uğraşmaya başladı. Arıcılığa ilk olarak 10 kovanla başlayan Özer, şimdi ise yaklaşık 300 kovana sahip. Sadece bal üretmekle kalmayan Özer, arı sütü, apilarni, arı ekmeği, propolis, polen ve arı zehri de üretiyor.
Daha fazla kazanç sağlamanın yollarını ararken arı zehrini keşfeden Özer, özellikle sağlık ve kozmetik sektörlerinde kullanılan arı zehrinin gramını yurt içine 100 dolardan satmaya başlado Özer, işlerini büyüterek yurt dışına da açıldı.
Kadir Özer, zehri arılara zarar verilmeden kovanlardan toplanabilmesi için arıcılık gen merkezinden aldığı elektrik cihazını kovanlara yerleştirdi. Özel aparat aracılığıyla elektrik verilen arıların cama zehri bırakmasıyla üretilen zehir, daha sonra da camdan kazınarak saklanıyor. Kendi arılarıyla da kalmayan Özer, diğer arıcılardan da hem arı zehri toplamaya başladı.
Arı zehrinin çok az toplanabildiğini ve çok değerli bir ürün olduğunu ifade eden Özer, bu nedenle gramla satıldığını dile getirerek, “Katma değeri bulunan bir ürün. Arıcılık bölgemizde getirisi olan bir uğraş değil aslında. Bu nedenle sadece arıcılıkla gelir elde edemiyoruz. Biz de katma değeri olan bir ürüne yöneldik.
Arı zehri hem sağlık sektöründe hem de kozmetik sektöründe kullanılıyor. Çok zor üretilen bir ürün olduğu için fiyatı da çok yüksek. Arılardan elde edilen ürünlerin en değerlisi arı zehridir.” diye konuştu.
ALTINDAN DAHA DEĞERLİ
Fiyatıyla arı zehrinin altından daha değerli olduğunu belirten Özer, “Pazarda zehrin kilogramı 100 bin doları buluyor. Bunun nedeni, bu zehrin özellikle ilaç sanayi, kimya sanayi ve kozmetik alanlarında kullanılması. Kişisel bakımdan tutun insan sağlığına kadar birçok alanda kullanılıyor. Her geçen gün de farklı alanlarda deneyler gerçekleştiriliyor.” ifadelerini kullandı.