17. yüzyılın ortalarına tarihlenen Edirne'deki geleneksel meyve sabunu üretimi, günümüzde de hem uluslararası hem yerel düzeyde ilgi çekmeyi sürdürüyor.
17. yüzyılın ortalarına tarihlenen Edirne'deki geleneksel meyve sabunu üretimi, günümüzde de hem uluslararası hem yerel düzeyde ilgi çekmeyi sürdürüyor.
Osmanlı döneminde hamur kıvamına getirilen bu sabunlar, amber, misk ve gül kokularıyla üretilerek meyve biçimine getiriliyor. Özel günlerde süs eşyası olarak kullanılan bu sabunlar, halk eğitim merkezlerinde verilen kurslarla bazı ailelerin geçim kaynağı haline dönüştü.
GLOBAL PAZARIN GÖZDESİ ÜRÜNLER
Edirne’de Can ve Sermin Ürenli çifti, 15 yıl önce kurdukları atölyede meyve sabunu üretimine başladılar. Teknolojik altyapılarını geliştiren ve seri üretime geçen çift hem makinelerle hem de elle üretim yaparak geniş bir kitleye ürünlerini ulaştırdılar.
Meyve sabununun Osmanlı’nın ve Edirne’nin bir mirası olduğuna işaret eden Can Ürenli, "Bu ürünü tarihsel dokusuna zarar vermeden üretmeyi sürdürüyoruz. İşimizi severek, süs eşyası olarak üretim yapıyoruz. Eşim sanayicilikten geliyor. Benim ticari geçmişim de benzer faaliyetlerle dolu. Bu bizi gururlandırıyor. Edirne'mize de büyük bir değer katıyor" diye konuştu.
40’I AŞKIN ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
Şimdiye kadar 40'tan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Ürenli çifti, “Dünya genelinden sipariş geliyor. Şu ana kadar 300'e yakın resmi ihracat yaptık. Amerika, Hindistan, Finlandiya, Singapur ve Kosova gibi ülkelere ürün gönderiyoruz. Ata yadigarı bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz. Dünya çapında tanıtımını yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
DOĞAL VE BİTKİSEL ÜRETİM SÜRECİ
Üretim sürecinde tamamen bitkisel ve doğal sabun kullandıklarını ifade eden Sermin Ürenli ise, “Meyve sabunlarımızı gıda boyası kullanarak, suyla eritip normal banyo sabunu olarak kullanılabilir duruma getiriyoruz. Kaliteyi yüksek standartlarda tutabilmek için kendi yöntemlerimizi geliştirdik” dedi.