Fahiş fiyat ve stokçulukla ilgili kanun teklifi, TBMM'den geçti

Fahiş fiyat ve stokçulukla ilgili kanun teklifi, TBMM'den geçti

Fahiş fiyatla mücadeleyi içeren kanun teklifi Meclis'te kabul edilerek yasalaştı. Mücadele kapsamında işletmelere 12 Milyon liraya kadar para cezası, yaptıkları aykırıkları bir yıl içinde 3 kere tekrar eden işletmelere kapatma cezası verilebilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen fahiş fiyatla mücadeleyi kapsayan Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

FAHİŞ FİYAT UYGULAYANLARA 12 MİLYON LİRAYA KADAR CEZA VERİLEBİLİNECEK

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan yeni düzenleme ile üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamasına dair hükme aykırı davrananlara her bir aykırılık için 100 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar kadar idari para cezası verilecek.

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratan, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozan davranışlar ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici davranışlarda bulunulamayacağı hükmüne aykırı hareket edenlere ise her bir aykırılık için 1 milyon TL'den 12 milyon TL'ye kadar ceza verilebilecek.

Eğer bir yıl içinde en az 3 defa aykırı hareketi tekrarlayan üretici üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere Bakanlık 6 güne kadar kapatma kararı verebilecek.

İdari para cezalarının bir takvim yılına ilişkin toplam miktarı; işletmenin küçük ölçekli olması halinde 20 milyon TL'den, orta ölçekli olması halinde 200 milyon TL'den büyük ölçekli olması halinde 1 milyar TL'den fazla olamayacak.

Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme ile aykırı ürün ihraç edenlere, ürün güvenliğine ilişkin aykırılıkta 240 bin 566 TL'den 2 milyon 405 bin 665 TL'ye kadar; diğer aykırılık durumlarında 96 bin 226 TL'den 962 bin 265 TL'ye kadar idari para cezası verilecek.

REKABET KURALLARI

Rekabet Kurulu'nun kadro, unvan ve derece değiştirme yetkisine ilişkin düzenleme yapılacak. Rekabet Kurulu soruşturma yapılmasına karar verirse karar tarihinden sonraki 15 gün içinde taraflara bilgilendirme yapılarak taraflardan 30 gün içinde yazılı savunmalarını vermeleri talep edilecek.

DEPOLAMA SİSTEMİ

Kanun TOBB ile ilgili de düzenlemeye yer veriyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün lisanslı depolarda depolanan ürünler için tahakkuk eden ve aylık dönemlerde lisanslı depo işletmelerine ödenen depolama ücretleri askı süreci boyunca ödenmeyecek.
Lisanslı depoculuk ücret tarifesinde belirlenen miktar üzerinde veya ücret tarifesinde yer almayan hizmetler için ücret isteyen ve bu ücreti tahsil eden lisanslı depo işletmelerine 200 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar para cezası verilecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.