Bayburt Üniversitesi tarafından deneme amacıyla ekilen ‘kudret narı’nın çiftçilere yeni gelir kapısı yaratması hedefiyle çalışmalara başlandı.
Bayburt Üniversitesi tarafından deneme amacıyla ekilen ‘kudret narı’nın çiftçilere yeni gelir kapısı yaratması hedefiyle çalışmalara başlandı.
Öğrencilerin mesleki uygulama derslerinde elde ettikleri teorik bilgileri pratiğe dökmeleri ve çalışmalarla şehirdeki tarımsal üretim çeşitliliğinin fazlalaştırılması hedefiyle Gümüşsu köyünde kurulan tarım uygulama ve araştırma sahasına bu sene ilk kez kudret narı dikildi.
Kapalı alandaki üretim sonrasında gelişimi oldukça iyi düzeyde olan meyvenin hasadı da yapıldı.
Özellikle sağlık sektöründe kullanılan ve yüksek getiri elde edilen meyvenin üretiminin yörede yaygınlaştırılmasıyla çiftçiler için alternatif ürün olması amaçlanıyor.
Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, üniversite bünyesinde geniş tarımsal uygulama alanlarında her sene çok daha fazla çalışma yaptıklarını dile getirdi.
Üretim çeşitliliğini yükseltmek için her sene yeni ürünleri test ettiklerini kaydeden Türkmen, “Üniversite olarak şehrimizde tarımsal üretime destek olmak amacıyla hem çiftçilerimizin üretimini yaptığı bitkilere ilişkin farklı değerlendirmeleri yapıyoruz hem de özellikle çiftçilerimizin tanımadığı ürünlerin kentimize uygunluğuna dair araştırmaları bilimsel perspektifle yürütüyoruz.” diye konuştu.
Türkmen, bu çerçevede deneme ekimini yaptıkları kudret narını üretimini de başarılı şekilde yaptıklarını dile getirdi.
Bölgedeki üreticilere alandaki çalışmalara ilişkin bilgi verildiğini aktaran Türkmen, şu ifadeleri kullandı:
“Mevsim koşulları nedeniyle yaz döneminde ağırlık verdiğimiz üretim çalışmalarına ilişkin bilimsel bulguları da çiftçimizin yararına sunmak üzere eğitim öğretim dönemi başladığı andan bu yana çalıştay ve seminer gibi eğitim faaliyetleriyle çiftçiler ve ilişkili kuruluşlarla paylaşmaya özel önem gösteriyoruz. Yaptığımız çalışmalar, ileride hem ürün çeşitliliğinin sağlanması hem de katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin sayısının artırılması açısından çok büyük katkı sağlayacaktır. Topluma, şehrimize katkı sağlama misyonuyla tarımsal alandaki faaliyetlerimizi titizlikle önümüzdeki yıllarda da yürüteceğiz.”
Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan ise araştırma sahasında öğrencilerle birlikte her yıl yeni tür ve çeşitlerin adaptasyonu konusunda uygulamalar yaptıklarını söyledi.
Bu yıl ürün yelpazesine kudret narını da eklediklerini belirten Erdoğan, "Buradaki hedefimiz ilimiz ve bölgemizdeki ürün çeşitliliği sayısını artırmak ama bunu yaparken de aynı zamanda ilimizde birim fiyatı yüksek, üreticilerimizi gelir kapısı daha yüksek olabilecek ürünlerle tanıştırmak istiyoruz." diye konuştu.
Erdoğan, kudret narının son dönemde dünyada olduğu gibi Türkiye'de de popüler meyveler arasında yer aldığını, özellikle tıbbi amaçlı kullanımının oldukça yaygınlaştığını belirtti. Bayburt'ta örtü altı tarım yöntemiyle yetiştirilen kudret narından yüksek verim alınabileceğini ortaya koyduklarına dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:
"Ülkemizde genellikle Yalova ve Bursa ile Ege Bölgesi'nde yetiştirilen bir ürün. Bayburt sıcaklık anlamında o bölgelerden farklı ama kapalı ortamda, örtü altı yetiştiricilikle bunu başarmak mümkün. Aynı zamanda örtü altı yetiştiricilikle ilgili bölgemizde büyük destekler var. Örtü altı yetiştiricilikte farklı ürünler de ilave edilmesi anlamında değerlendirilebilecek bir ürün. Biz denedik, başarılı oldu ve ürünün verimi de oldukça yüksek. Tıbbi amaçlı kullanılan bir ürün ama aynı zamanda yaprakları, meyvesi, tohumları sebze olarak da değerlendirilebilen ürünler ancak dünyadaki en büyük kullanım alanı tıbbi hassasiyet olarak sağlık alanında kullanılıyor."
Erdoğan, tarım uygulama ve araştırma sahasının 1200 metrekare olduğunu, kudret narı üretimini ise 400 metrekarelik bölümünde gerçekleştirdiklerini ifade etti. Hasadın ardından değerlendirme yaptıklarını anlatan Erdoğan, üreticilerin kudret narından dekar başına 2,5 ton ürün alabileceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
İl genelinde patates, beyaz lahana, tarhun, fasulye ve mısır, üretim miktarı açısından öne çıkan ürünler arasında yer alıyor. Üniversitenin tarım uygulama ve araştırma sahasında daha önce yapılan aronya, mor patates ve Hokkaido kabağı üretiminde de başarı sağlanmıştı.