Zonguldaklı diyetisyen Güneş'ten Kurban Bayramı’nda et tüketimi uyarısı: Etler 24 saat dinlendirilmeli

Zonguldaklı diyetisyen Güneş'ten Kurban Bayramı’nda et tüketimi uyarısı: Etler 24 saat dinlendirilmeli

Diyetisyen Gizem Güneş, Kurban Bayramı'nda etlerin 24-48 saat buzdolabında dinlendirilmesi ve aşırı tüketimden kaçınılması gerektiği konusunda uyardı.

Zonguldak'ta görev yapan diyetisyen Gizem Güneş, yaklaşan Kurban Bayramı'nda vatandaşları et tüketimi konusunda uyardı. Güneş, kurban etlerinin hemen tüketilmesinin sindirim sistemini zorladığını ve etlerin kesildikten sonra en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Güneş, "Kurban kesildikten sonra etlerin yaklaşık 24-48 saat boyunca +4 derecede buzdolabında bekletilmesi gerekiyor. Kesimden hemen sonra et tüketimi sindirimi zorlaştırır. Bu durum hem mideye hem de karaciğere aşırı yük bindirir" dedi. Diyetisyen, etlerin biberiye, limon ve zeytinyağı gibi malzemelerle marine edilmesinin, pişirme sırasında oluşabilecek zararlı bileşenleri azaltabileceğini de sözlerine ekledi. Biberiyenin içerdiği antioksidanlar sayesinde etin oksidatif etkilerini azaltarak karaciğerin yükünü hafiflettiğini belirtti.

Güneş ayrıca, etle birlikte yoğurt tüketilmemesi gerektiği yönündeki yaygın inanışın bilimsel bir dayanağı olmadığını ifade etti. "Halk arasında et ve yoğurt aynı anda yenmez dese de son araştırmalar, yoğurttaki probiyotiklerin etin sindirimini kolaylaştırdığını ve hazımsızlığı engellediğini gösteriyor" diyen Güneş, yoğurdun midenin pH dengesini ayarladığını ve etle birlikte tüketilmesinin uygun olduğunu söyledi. Özellikle ev yoğurdunun tercih edilmesinin daha faydalı olacağını da ekledi. Su, zerdeçal ve limon karışımının yağ sindirimine yardımcı olabileceğini belirten Güneş, bu karışımın safra sıvısını artırarak yağ sindirimini desteklediğini açıkladı. Karışımın, öğünlerden yarım saat önce tüketilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Güneş, bayram sabahlarında kahvaltının atlanmamasının önemine de değinerek, araştırmaların kahvaltıyı atlayanların bayramlarda gün içinde yüzde 25 daha fazla yemek yediğini gösterdiğini belirtti. Protein ağırlıklı bir kahvaltının önemini vurgulayan Güneş, yumurta ve bol yeşillik gibi besinlerle demir emiliminin artırılabileceğini, kırmızı etle birlikte tüketilen yeşilliklere limon sıkılarak C vitamini desteği sağlanabileceğini ifade etti.

533889-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.