Ordu'da yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle kendine has lezzeti ve kokusuyla bilinen dut pekmezi hazırlanıyor.

Bölgede uzun senelerdir süren dut pekmezi geleneği birçok yurttaş tarafından devam ettiriliyor.

Kendilerine ait olan bahçelerden topladıkları dutları akşamdan hazırlayan ve sabahın ilk saatleriyle birlikte kaynatmaya başlayan kadınlar, ürettikleri pekmezi hem kış aylarında tüketiyor, hem de fazla olanları satışa sunarak, aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

Ağaçtan kavanoza ulaşan dutların yolculuğu ise 1 günü buluyor.

“ODUN ATEŞİNDE 10 SAAT KAYNIYOR”
Fatsa ilçesine bağlı Yalıköy Mahallesi'nde dut pekmezi üreten Seniye Ulu, “Dutları akşam saatlerinde toplayarak başladık. Hep birlikte topluyoruz, ardından da sabahın ilk saatlerinde pekmez kazanlarında kaynamaya bırakıyoruz. Olana kadar pekmezi devamlı kaynatıyoruz. Yaklaşık 10 saatte odun ateşinde hazır hale geliyor. Toplaması ve pekmez haline gelmesi ise 1 günü buluyor. Ardından bu pekmezleri hem satıyoruz hem de kendimiz tüketiyoruz. İçinde şeker yok, katkısız, doğal, Allah'ın verdiği bir nimet. Bunlar şifa deposu” diye konuştu.

“ZAHMETİ ÇOK, SONUCU GÜZEL, KİLOGRAMI BİN TL”
Nermin Ulu ise 1 gün öncesinden topladıkları dutları ilk olarak seçtiklerini, sabah namazı ile de kaynatmaya başladıklarını dile getirdi.

Dutların pekmez haline dönüşmesinin uzun bir çaba istediğini kaydeden Ulu, “Geçen sene olmamıştı, kendim de satın almıştım. Bu sene tam fiyatlar belli değil. Ancak kilosunun bin TL olduğu dile getiriliyor. Toplamak için 5 kişi lazım. Hava sıcaklıkları fazla. Ateşe iki kişiyle birlikte koyuyoruz. Zahmeti oluyor ama sonucu çok güzel oluyor.” diye konuştu.
