Yozgat'ta imece usulü yufka geleneği devam ediyor

Yozgat'ta imece usulü yufka geleneği devam ediyor

Yozgat'ın Gümüşdiğin Köyü'nde kadınlar, imece usulü yufka ekmek yaparak hem geleneği sürdürüyor hem de aile ekonomisine destek oluyor.

Yozgat'ta, Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşdiğin Köyü'nde kadınlar, imece usulüyle yufka ekmek yaparak hem kültürel mirası yaşatıyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor. Un, su ve tuz gibi temel malzemelerle hazırlanan hamurlar, bezeler halinde açılıp sacda pişiriliyor. Yufkalar, evlerin serin yerlerinde uzun süre muhafaza ediliyor.

Yufka yapımı, kadınlar için bir yemek hazırlama sürecinin ötesinde bir anlam taşıyor. İmece usulü çalışma, kadınların bir araya gelip sohbet etmelerini, sosyalleşmelerini ve komşuluk ilişkilerini güçlendirmelerini sağlıyor. Köy sakinlerinden Saniye Aslan, komşularıyla yardımlaşarak ekmek yaptıklarını belirterek, "Eşimizle, dostumuzla her zaman böyle yardımlaşırız. Kendi işimizi kendimiz görürüz" dedi. Aslan, köye ulaşımın zor olması ve fırından her zaman ekmek gelmemesi nedeniyle yufka ekmek yaptıklarını, yazın yazlık, güz aylarında ise kışlık ekmek hazırladıklarını söyledi.

Lütfiye Akarsu da komşularıyla yardımlaşarak kışlık ve yazlık yiyeceklerini hazırladıklarını ifade ederek, "Katmer, gözleme, yufka yapıyoruz, yiyeceğiz. Yardımlaşma usulü yapıp yiyoruz. Bu şekilde kendimizi idare ediyoruz" diye konuştu.

529077-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.