Yozgat’ta arıcılık sezonu açıldı: Çayıralan, üreticisini sevindirdi

Yozgat’ta arıcılık sezonu açıldı: Çayıralan, üreticisini sevindirdi

Nisan'da yaşanan don sonrası bazı bölgelerde bal verimi düşerken, Çayıralan'daki arıcılar umutlarını yeşertti.

Haber: Seyfi Çelikkaya

(YOZGAT) – Yozgat'ta nisan ayında meydana gelen don olayı, bazı bölgelerde bal verimini olumsuz etkiledi. Ancak, Çayıralan ilçesindeki arıcılar için durum daha farklı. Bu yıl 15'incisi gerçekleştirilecek bal festivali öncesinde üreticiler, arılarını kışa hazırlamaya başladı.

Çayıralan ve Akdağmadeni, Türkiye'nin arıcılık açısından önemli bölgeleri arasında yer alıyor. Burada yaklaşık 400 arıcı, her yıl 28 bin arı kovanından 450 ton bal üretimi gerçekleştiriyor. Çayıralan'da yapılan bilimsel araştırmalar, bölgede bulunan balların şifa ve aroma açısından zengin bir 38 farklı çiçek florasına sahip olduğunu ortaya koyuyor.

"Doğal ve katkı maddesi olmadan üretim yapmaya çalışıyoruz"

Aile işletmesi olarak arıcılık faaliyetlerini sürdüren Ali Rafet Aytekin, şöyle konuştu:

“Bu yıl ballar güzel görünüyor. Beklentilerimize yakın bir verim aldık. Satışlarımız da iyi. Samsun, Adıyaman, Ankara, Kayseri ve Yozgat'a bal gönderiyoruz. Geçen yıl biraz az üretim yaptık çünkü hava koşulları olumsuzdu. Bu yıl ise Allah'a şükür, durum gayet iyi. Bal sezonunda arılarımızı yerleşim yerinden 12 kilometre uzakta bir alana koyduk. Doğal ve hiçbir katkı maddesi olmadan üretim yapıyoruz. Eşimle birlikte bu süreci devam ettiriyoruz.

Bal fiyatlarımız 1.000 liradan başlayıp 4.000 liraya kadar çıkıyor. Burada neredeyse her evde 200 arı kovanı var. Çayıralan halkı arıcıları destekliyor. Bitki örtümüz de arıcılık için son derece uygun. Çiçek çeşitliliğimiz fazla, bu nedenle ballarımızın aroması da çok güzel, kaliteli oluyor. Şu anda kışa hazırlık aşamasındayız. Ballarımızı kestik, buraya getirdik ve normal beslemesini yaptık. Yavru atımını hazırladık. Daraltmalarımızı tamamladık. Arı gibi yapılacak hazırlıkları gerçekleştirmezsek, kış mevsimi sıkıntılı geçiyor. Bu hazırlıklarımızı yaptık ve biraz zamanımız var. Sonrasında arılar kış moduna geçerek uykuya dalacak. İlkbahar geldiğinde aynı döngü tekrar başlayacak.”

"Bu yıl bal verimimiz oldukça düşük"

Yozgat Merkez Evci köyünde arıcılık yapan Ali Sarı, bu yılki don olayının arıları olumsuz etkilediğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu sene bal veriminde yüzde 60-70 oranında bir düşüş yaşadık. Soğuk, arıların tam çalışacağı dönemlerde ortaya çıktı ve polen, bal toplama süreçlerini olumsuz etkiledi. Çiçekler de zarar gördü ve bu durumu atlatmaları zor oldu. Kuraklık ve yağış eksikliği nedeniyle çiçeklerin ballanması gerçekleşmedi. Ballanma sağlandığında ise aşırı sıcaklar bunu olumsuz etkiledi. Bunun sonucunda bu yıl bal verimimiz oldukça düşük. Şu anda kışa hazırlıklarımızı yapıyoruz. Arılarımıza besin ve ilaç takviyesi yapıyoruz. Bu yıl fiyatlar, geçen yıla göre daha iyi durumda. Bazı arıcı arkadaşlar bu yıl iyi fiyata satış yapıyor. Ancak glikozlu balın piyasada olması nedeniyle, kendi ürettiğimiz ballar yeterince değer görmüyor. Tüketicilerimizin, üreticiden almalarını öneriyorum. Geçen yıl kilosunu 250 liradan satıyorduk, bu yıl 300-350 lira arasında satılmakta.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.