Yozgat'ta 129 yıllık mektepte eşsiz mercimekli pilav etkinliği

Yozgat'ta 129 yıllık mektepte eşsiz mercimekli pilav etkinliği

Yozgat Lisesi, gençlere yerel ürünleri tanıtmak amacıyla özel bir etkinlik düzenledi.

Haber: Seyfi ÇELİKKAYA

(YOZGAT) – Yozgat'ta yer alan 129 yıllık tarihi Yozgat Lisesi, "Taş Mektep" olarak da biliniyor. Bu okulda, öğrencilere yöresel ürünlerin tanıtılması amacıyla mercimekli bulgur pilavı etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte öğrencilere yöresel lezzetler sunuldu ve tarım sektörünün önemi vurgulandı.

Tarihi Yozgat Lisesi, Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han döneminde 1895 yılında beş yıllık nehari idadi (ortaokullardan sonra yüksekokullara hazırlayıcı okul) olarak açılmıştır. İlk olarak 1912 yılına kadar ilkokul, ardından ortaokul ve 1934 yılından itibaren lise olarak hizmet vermiştir. Bugün düzenlenen mercimekli bulgur pilavı etkinliğinde büyük öneme sahip tarım sektörü de ele alındı. Birinci Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 200 öğrencisi gönüllü olarak seferberliğe katılıp Çanakkale Savaşları'na iştirak ettiği için "gazi liseler" arasında yer alan Yozgat Lisesi mezunları da etkinlikte hazır bulundu. Katılımcılara mercimekli bulgur pilavı ikram edildi.

Etkinlikte söz alan Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, kentin tarımsal ürünlerini öğrencilere tanıtmanın önemli olduğunu belirtti. "Yozgat'ta yetişen ürünleri sizlerle buluşturmak ve bu ürünlerden yapılan lezzetleri ikram etmek istiyoruz. Her ilin kendine özgü değerleri vardır, biz de şehrimizin ürünlerini tanıtıyoruz. Çiftçilerimiz olmazsa, buğday ekilmezse, fırıncılar ekmek yapamaz, elimizde para olsa bile evimize ekmek götüremeyiz. Tüm meslekler birbirini destekler ve değerlidir" dedi.

"Bir zamanlar mercimek üretimi geride kalmıştı."

Yozgat Lisesi mezunu iş insanı Mustafa Erkılıç, "Topraklarımıza sahip çıkmalıyız. İklim değişikliklerine de uyum sağlamamız gerekiyor. Bunun için gerekli teknolojileri takip etmek şart. Bir zamanlar bu bölgede mercimek üretimi zayıf kalmıştı. Neden? Çünkü mercimek yolması zordu. Ama şimdi, teknoloji sayesinde gerekli aletler mevcut ve devletin de destekleriyle birlikte ekim ve biçim yapılmalı, bu topraklar yaşatılmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Yozgat, Türkiye'nin mercimek ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyordu."

Eski Yozgat Ziraat Odası Başkanı Süleyman Çatalyürek, Yozgat'ın bir dönem yeşil mercimek üretimiyle Türkiye ihtiyacının yüzde 33'ünü karşıladığını vurguladı. Çatalyürek, "1986 yılında 330 dönüme mercimek ektim ve 29 ton ürün aldım. Mercimek sayesinde bir traktör parası kazanmıştım. Dünyada Sultani mercimeğin ana merkezi Yozgat'tır. Bugün bu üretim durdu, mercimeklerimiz Kanada'ya gidiyor ve orada genleriyle oynanıyor. Yeşil mercimek için Yozgat'ta bir araştırma ve enstitü merkezi kurulması talebimizi duyurmak isteriz." şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.