Türkiye'nin en önemli nohut üretim merkezlerinden Yozgat'ta, artan maliyetler leblebi fiyatlarını da etkiledi. Yozgat'ta leblebi imalatçısı Orhan Dolangez, geçen yıl 75-85 lira arasında perakende satış fiyatı olan leblebinin, bu yıl 130-140 liraya satıldığını belirtti.
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, nohut üretiminde verimliliği artırmak için yeni çeşitlerin deneme ekimlerini tamamladı. 5 ilçe ve 11 köyde 12 çiftçi ile demonstrasyon çalışmaları yürütülüyor. Yemeklik dane baklagiller üretiminde Türkiye'de ikinci sırada olan Yozgat, daha verimli ve hastalığa dayanıklı nohut çeşitlerini yaygınlaştırmayı hedefliyor. Özel sektör ise değişen iklim koşullarına uygun, kuraklığa ve soğuk havaya dayanıklı çeşitler üzerinde çalışıyor.
Dolangez, Yozgat, Sorgun ve Sarıkaya bölgesinde yetişen nohutun leblebi kalitesi açısından en yüksek değere sahip olduğunu vurguladı. Bu bölgenin iklimi, toprak yapısı, rüzgar ve su kalitesi, nohutun kalitesini belirleyen önemli faktörler. Yozgat'ta üretilen nohut, işlem için Denizli'ye gönderiliyor, ardından leblebi yapımı için Çorum ve Yozgat'taki işletmelere geliyor. Dolangez, Yozgat'ın Osmanlı döneminden beri önemli bir hububat tedarikçisi olduğunu ve günümüzde de Türkiye'nin nohut ve mercimek üretiminde önemli bir yeri olduğunu söyledi. Artan maliyetlerden dolayı leblebi fiyatlarının yükseldiğini belirten Dolangez, ham nohutun geçen yıl 50 lira civarında olan tohumluk fiyatının bu yıl ne kadar olacağının bilinmediğini ifade etti. Geçen yıl 45-60 lira bandında alınan leblebinin alış fiyatının şu anda iki katına çıktığını sözlerine ekledi.
Sorgun'da faaliyet gösteren bir şirkette ziraat mühendisi olarak çalışan Mustafa Türkmen, iklim değişikliği nedeniyle mevcut nohut çeşitlerinin olumsuz etkilendiğini ve kuraklığa, hastalığa ve soğuk havaya dayanıklı çeşitler geliştirmeye çalıştıklarını anlattı. Nisan ayında ekilen nohut için Trakya'da özel bir araştırmacı kuruluşla kıştan ekim çalışmaları yapılıyor. Türkmen, nohutun en büyük hastalıklarından biri olan 'Andropoz' ile ilgili de çalışmalar yürüttüklerini ve bölgeye özgü bir marka oluşturarak hem iç pazarda hem de ihracatta değerlendirmeyi planladıklarını söyledi. Leblebi denilince akla Çorum'un geldiğini ancak nohutun Yozgat'ta üretildiğini, Denizli'de işlendiğini ve sadece kavurma işleminin Çorum'da yapıldığını belirten Türkmen, Yozgat'ın nohut ve yeşil mercimek üretiminde Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olduğunu vurguladı.