Yeniden Refah Partisi'nden TMO'ya hububat fiyatı eleştirisi: 'Üreticinin beklentisini karşılamıyor'

Yeniden Refah Partisi'nden TMO'ya hububat fiyatı eleştirisi: 'Üreticinin beklentisini karşılamıyor'

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin, TMO'nun açıkladığı 2025 yılı hububat alım fiyatlarının üreticinin beklentisini karşılamadığını belirterek bakanlıktan fiyatların revize edilmesini istedi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan 2025 yılı hububat alım fiyatlarını eleştirdi. Bekin, fiyatların üreticinin beklentisini karşılamadığını ifade ederek bakanlığın fiyatları revize etmesini talep etti.

Bekin, TMO'nun hububat alım fiyatlarını, makarnalık ve ekmeklik buğday için ton başına 13 bin 500 lira, arpa için ise 11 bin lira olarak açıkladığını belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ise üreticilere ton başına 2 bin 520 lira destek ödemesi yapacağını, böylece ekmeklik ve makarnalık buğdayda toplam 16 bin 20 lira, arpada ise 13 bin 520 lira fiyat oluşacağını aktardı. Bu fiyatların, geçen yıla göre buğdayda yüzde 22,7, arpada ise yüzde 37,5 oranında bir artışa karşılık geldiğini vurguladı. TÜİK'in mayıs ayı enflasyon verilerine göre yıllık enflasyonun yüzde 35,41, tarımsal girdi fiyat endeksinin ise Mart 2025 verilerine göre yıllık yüzde 29,73 arttığını hatırlatan Bekin, hububat üreticilerinin girdi maliyetlerini hesapladıklarında ve dekara 225 kilogram verim alındığında kilogram başına maliyetin 18,80 liraya ulaşabileceğini ifade ettiklerini dile getirdi.

Bekin, birçok bölgede yaşanan kuraklık ve don olayları nedeniyle arazilerin yaklaşık yüzde 30'unda yüzde 30-40 oranında verim kaybı yaşandığını, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise bu kaybın yüzde 40-50'yi bulabileceğini belirterek, bu durumun hububat üretim maliyetini artırdığına dikkat çekti. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sadece gıda üretimi için değil, aynı zamanda ülkelerin uluslararası stratejik gücünün bir parçası olduğunu vurgulayan Bekin, Rusya-Ukrayna savaşının hububat ürünlerinin stratejik önemini ortaya koyduğunu söyledi. Bekin, Türkiye'nin stratejik tarımsal ürünleri arasında önemli bir yere sahip olan hububat üretimi ve üreticilerine büyük önem verilmesi gerektiğini, üreticilerin sorunlarının çözülmesi ve üretimin artırılması için bakanlığın gerekli tedbirleri alması gerektiğini ifade etti. Bekin, sonuç olarak, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle 2025 yılı hububat alım fiyatının yeterli olmadığını ve bakanlık tarafından revize edilmesi gerektiğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.