Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının azalmasıyla birlikte obezite ve aşırı zayıflığa bağlı hastalıkların arttığını belirten uzmanlar, ideal kiloya ulaşmak isteyenler için beslenme ve diyet uzmanları eşliğinde doğru ve sağlıklı diyet programlarının uygulanmasının önemini vurguladı.
Midenin tüketilen gıdaları 4 saat içinde boşalttığını belirten Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Veysel Ciğerli, bir sonraki öğünde fazla yemeyi önlemek için 2-2,5 saatte bir beslenmenin ve kan şekeri dengesini sağlamak için "3 ana, 3 ara" öğün kuralına uyulmasının faydalı olduğunu söyledi. Düzenli kahvaltının sağlıklı yaşam için şart olduğunu vurgulayan Ciğerli, metabolizmanın kahvaltıyla hızlandığını, kahvaltı yapılmadığında ise öğle yemeğinde daha fazla yenilerek kilo alımına sebep olunduğunu ifade etti. Sabah erken saatlerde dengeli bir kahvaltının metabolizma hızını artırarak kilo vermeye yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.
Zayıflamak isteyenlere tabak ve kaselerini küçültmelerini öneren Uz. Dyt. Ciğerli, böylece psikolojik olarak doygunluk hissinin daha kolay sağlanacağını belirtti. Ekmeksiz diyetin sağlıklı olmadığını, tam tahıllı ekmeğin lif oranı yüksek olduğu için acıkmayı geciktirdiğini ve tokluk hissini uzattığını açıkladı. Karbonhidrat kaynağı olan ekmeğin sindiriminin ağızda başladığını ve beyne hızlı bir şekilde tokluk sinyali gönderdiğini belirten Ciğerli, öğüne 1 dilim ekmekle başlamanın daha kontrollü bir öğün geçirmeye yardımcı olacağını ve tam tahıl ekmeğinin B12 vitamini hariç tüm B grubu vitaminlerinin temel kaynağı olduğunu ifade etti. Lifli besinlerin sindirim sisteminden parçalanmadan geçtiğini ve uzun süre tokluk sağladığını belirten Ciğerli, liflerin kötü kolesterolü düşürdüğünü, sindirim sistemini düzenlediğini, kabızlığı giderdiğini, kalp sağlığını koruduğunu ve kilo vermeye yardımcı olduğunu söyledi. Lif içeren besinler olarak; buğday kepeği, kepekli çavdar unu, arpa unu, yulaf, kuru erik, armut, narenciye ürünleri, elma, muz, fasulye, nohut, mercimek çeşitleri, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, lahana, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, kereviz, soğan, domates, biber, patlıcan ve havucu sıraladı.
Sağlıklı zayıflama için paketli hazır gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten Ciğerli, bu ürünlerde katkı maddeleri, gıda boyaları ve kimyasallar bulunduğunu, ev yapımı salça, turşu ve tarhana gibi besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Hazır bulyon yerine ev yapımı et, tavuk ve balık suyu kullanmanın daha sağlıklı olduğunu da ekledi. Tatlı krizlerinde meyve ve kuru meyve tüketilmesini öneren Ciğerli, tatlı ve şeker tüketimini azaltmak için doğal şeker içeren bu besinlerin ara öğün olarak tüketilebileceğini belirtti. Sıcak havalarda su tüketiminin artırılması gerektiğini, suyun metabolizmayı hızlandırdığını ve toksinlerin atılmasına yardımcı olduğunu ifade eden Ciğerli, yetişkin bir insanın günde 2-2,5 litre su tüketmesi gerektiğini vurguladı. Metabolizmayı hızlandırmak için fiziksel aktivitenin önemine değinen Ciğerli, yürüyüş, merdiven kullanma ve dans gibi aktivitelerin sağlıklı bir vücuda sahip olmaya yardımcı olacağını, düzenli uykunun da kilo kaybı ve diyete uyumda etkili olduğunu sözlerine ekledi.