Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine dayanarak 2025 yılı bitkisel üretim tahminlerini açıkladı. Genel olarak bitkisel üretimin bir önceki yıla göre azalacağı öngörülüyor.
Sebze ürünleri üretim miktarının 2025'te yüzde 1,7 azalarak yaklaşık 33 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Karpuz, kuru soğan ve patlıcanda sırasıyla yüzde 3,5, yüzde 2,6 ve yüzde 3,3 oranında üretim artışı beklenirken; domates, salçalık kapya biber ve taze fasulyede ise sırasıyla yüzde 5,7, yüzde 3,7 ve yüzde 4,5 oranında üretim azalışı öngörülüyor.
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının ise 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 24,4 azalarak yaklaşık 21,4 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Elma, çilek, şeftali, nektarin, kiraz ve üzümde sırasıyla yüzde 38,7, yüzde 4,0, yüzde 32,1, yüzde 35,5, yüzde 55,7 ve yüzde 18,6 oranlarında üretim azalışı öngörülüyor. Mandalinada yüzde 0,6 oranında artış beklenirken, portakal ve limonda sırasıyla yüzde 12,4 ve yüzde 20,9 oranında azalış öngörülüyor. Fındık, ceviz ve Antep fıstığında ise sırasıyla yüzde 27,5, yüzde 27,7 ve yüzde 54,6 oranında üretim azalışı tahmin ediliyor. Muz üretiminde önemli bir değişiklik beklenmezken, zeytin üretiminin yüzde 40 azalacağı öngörülüyor. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 5,3'lük bir azalışla 71,4 milyon ton üretim bekleniyor. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve mısırda sırasıyla yüzde 5,8 azalışla 19,6 milyon ton, yüzde 8 azalışla 7,5 milyon ton, yüzde 5,5 azalışla 243 bin ton, yüzde 23,1 azalışla 300 bin ton ve yüzde 4,9 artışla 8,5 milyon ton üretim öngörülüyor. Nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 605 bin ton, 283 bin ton ve 340 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Patates üretiminin yüzde 13 azalarak 6 milyon ton, soya üretiminin yüzde 11,1 azalarak 160 bin ton, ayçiçeği üretiminin yüzde 4,8 artarak 2,3 milyon ton ve şeker pancarı üretiminin yüzde 6,5 azalarak 21,5 milyon ton olacağı öngörülüyor.